Amanda Jenssen Bloggen

En gång MAC alltid MAC

Fakta om Amanda

amanda jenssen på grammisgalan

Fotograf: Amandalover

Uppdaterat 11 juli 2017

Att ha en blogg om Amanda betyder inte nödvändigtvis att man är besatt av henne. Jag är inte besatt. Jag är beredd att släppa min Amanda … NÄR DOM BÄNDER LOSS HENNE UR MINA KALLA DÖDA FINGRAR!

amanda jenssen ögon

FAKTA OM AMANDA JENSSENS UPPVÄXT

Jenny Amanda Katarina Jenssen är född 12 september 1988 och fyllde alltså 27 år 2015. Amandas efternamn kan kräva lite bakgrundsfakta. Hennes föräldrar är skilda och egentligen har Amanda Jenssen sin mors efternamn Bengtsson. När Amanda var omkring 16 år tog hon sin fars efternamn Jenssen. Det ska stavas med två ”s” vilket är typiskt för Norge, i Danmark skriver man oftare Jensen. Amandas far heter Halvard Jenssen och kommer från Stavanger i Norge. Amanda Jenssen räknar sig därför som halvnorska. Hennes far har själv varit musiker (trubadur) och uppträtt tillsammans med sina kompisar och Amanda i bandet Amanda and the Papas. De spelade i Lund på födelsedagar, pubar samt arrangemang som ordnades av managementföretaget MIL Institute där pappan arbetade. De spelade även för gamla, sjuka och hemlösa.

Amanda and the Papas uppträdde med jazzstandards och andra gamla godingar. Amanda fick även CD-skivor med jazzmusik av sin pappa. Här finns det alltså en möjlig förklaring till att Amanda tycker om och behärskar så många olika sorters musik. Den första låten Amanda Jenssen sjöng i Idols kvalvecka, Dream a little dream of me, hade hon redan sjungit tillsammans med sin far. Den andra låten hon sjöng i Idol, Look what they’ve done to my song, ma, var en av hennes favoriter och hon hade sjungit den ”hundratals gånger” enligt brodern Jens Bengtsson. Låten gjordes av 60-talsstjärnan Melanie och Amanda hittade den på sin mammas gamla LP-skiva.

Det finns inte så mycket kända fakta om Amandas barndom, men vi vet att hon hade fel på lungorna och var sjuk ofta. Amanda skrev sin första låt när hon var 7 år och bildade bandet Showtime när hon var 10 år. När hon var 10 år insåg hon att hon kunde sjunga och när hon var 13 år bekräftades detta av andra. Då bestämde sig Amanda för att bli artist. Vid 16 års ålder startade hon bandet Kirsten and the Party Crashers, som spelade indie och pop. Hon har gått på det mysiga musikgymnasiet Spyken i Lund och tog studenten den 14 juni 2007. Under sin gymnasietid medverkade hon i olika kabaréer och musikaler. Dessutom var hon vokalist i ett jazz- och bluesband på skolan, Old School Jazz and Blues. Amanda säger själv att hon har gjort egna låtar sedan hon var 12 år. För henne är låtarna lite grann som ett sätt att skriva dagbok. Amanda skrev tex låten Warning Bells om sin tid i Idol och frågade sig vad det hade blivit av henne när hennes enda intresse var att konkurrera ut andra från tävlingen. En äldre låt, Johnnys Song,  kan handla om när hennes katt dog, men det ska vara lite hemligt vem Johnny egentligen är.

De flesta egna låtarna Amanda skrev hördes bara genom nyckelhålet från hennes lilla flickrum. Ibland fick mamman och katterna lyssna på en ny låt. Amanda frågade mamman vad hon tyckte och mamman svarade ärligt, så Amanda visste att hon kunde lita på det hon sade.  Ljudfiler med Amanda som sjunger egna låtar och spelar gitarr spreds på nätet. De hamnade på Youtube där fansen upptäckte dem strax efter Idol. Dessa låtar är skrivna och inspelade någon gång under Amandas gymnasietid, med en usel dator, en usel mikrofon och en usel gitarr. Enligt ett rykte spreds filerna i misstag när hon fildelade med sin dator, men så fungerar inte fildelning. Troligen är det demos som hon har gett till kompisar. När Amanda blev känd under Idol spreds dessa mer eller mindre gamla inspelningar på Youtube. När Amanda Jenssen började ge ut riktiga skivor försvann intresset för dessa tidiga skisser och demos.

.

amanda jenssen

Första gången Amanda stod på en scen var hon omkring 16 år och det var tillsammans med sina killkompisar i bandet Oh Hollie Neverdays. Under 2007 ingick Amanda Jenssen (lead vocals) i bandet. Övriga medlemmar var Viktor Rinneby, Hampus Sundén, Carl Lundin och Erik Lundahl. Bandet vann tävlingen Musik Direkt och priset var en turné i Afrika under augusti 2008. Då hade Amanda fullt upp med sin egen turné och killarna fick åka utan sin fd sångerska. Oh Hollie Neverdays var ett indierockband. När Amanda uppträdde med bandet såg hon ut ungefär som i Idol, med  små klänningar, stora blonda lockar och mycket ögonmakeup. Amandas stil var alltså inget som ”uppfanns” under idoltiden. Idols kostymör Stefan Wåhlberg hjälpte Amanda välja kläder och designade några klänningar åt henne, men han var noga med att det skulle vara hennes egen stil.

Amanda var klädd i en moderiktig blandning av ungdomlig konfektion och vintage. Hon klädde sig väldigt feminint och brukade inte ha jeans eller andra kläder som kan bäras av både tjejer och killar. När Amanda började sin sommarturné 2008 överraskade hon genom att komma klädd i kritstrecksrandiga byxor, vit skjorta, hängslen och slips, men sedan hade hon oftast klänningar.

amanda jenssen 2010

Amanda Jenssen 2010

amanda ny bild

Amanda Jenssen 2012

2010 var Amanda klädd och stylad i en teatralisk, nostalgisk stil. Ungefär samma styling användes 2012 när Hymns for the haunted släpptes.
.

amanda jenssen 2007
Amanda och Elina våren 2007

Det finns inte så mycket fakta om Amandas gymnasietid, förutom det hon själv och hennes föräldrar berättat. På bilddagboken finns (fanns) en hel del bilder, som andra tagit på Amanda under gymnasietiden. Hon är sig ganska lik till stil, klädsel och sitt sätt att posera för kameran. Musiken spelade en central roll i hennes liv, men annars var Amanda, som de flesta gymnasietjejer, intresserad av killar, kläder och fester. Amanda hade medelbra betyg och verkade inte särskilt inställd på att skaffa sig en högre utbildning. Hon hade mycket ögonsmink i skolan och var medveten om sin unika stil, men har beskrivits både som ganska tystlåten och som oerhört karismatisk.

Som många andra tonårstjejer festade Amanda Jenssen mycket och bytte pojkvän ofta. Ibland kom hon hem berusad och sov på taket, där fanns en vindskupa och en liten plattform man kunde ligga på. Amanda har sagt att hon sökte kickar och gjorde sina föräldrar besvikna, men aldrig provade narkotika. Amanda kunde säga: -Fy fan vad jag är bakfull, jag ska aldrig mer dricka, men efter några dagar hade hon glömt det – som alla som dricker sig berusade brukar göra. Hon försökte smygröka, men det fungerade inte när hon hade fel på lungorna. Istället började hon snusa. På fredagarna repeterade hon med bandet och på helgerna blev det förmodligen en del festande. Annars gick den mesta tiden åt till att skriva egen musik och klappa katterna. I Idol beskrev sig Amanda Jenssen, med viss självironi, som en person som bara spelade datorspel, degade och åt chips och pizza framför teven.

Amanda Jenssen tog studenten på våren och började i Idol på hösten. Hon sökte inte till någon postgymnasial utbildning och hade kanske börjat jobba på 7-eleven om hon inte kommit med i talangjakten. Istället skulle talangjakten komma att ge henne ett skivkontrakt, berömmelse och heltidsarbete som musikskapare. Efter uppmärksamheten i de första programmen skämtade Amanda med sina kompisar att hon haft sina femton minuter i rampljuset, men istället började allt snurra snabbare och snabbare på ett sätt som knappast någon kunnat föreställa sig.

FAKTA OM AMANDA JENSSEN I IDOL

Amanda Jenssen har sagt att om hon inte varit med i Idol och fått skivkontrakt, så hade hon bott hemma i sitt skitiga (sic!) rum hos sin mamma i Lund, jobbat på 7-eleven och spelat in egna låtar på sin lilla dator. Samtidigt vill Amanda idag bli sedd som sig själv och inte som Idol-Amanda. Hon har även sagt att hon förhoppningsvis blivit känd utan Idol, men då hade det tagit längre tid.

Amanda Jenssens väninna Elina Nelson var med i Idol 2005, men varken Amanda själv eller Amandas familj trodde Idol kunde vara rätt väg till en musikkarriär. Det verkar som om Amanda Jenssen kom med i Idol på det här sättet: Elina anmälde Amanda till tävlingen i smyg. Elina ringde även upp produktionsbolaget och berättade vilken stor talang en viss Amanda Jenssen hade. Produktionen ringde sedan till Amanda Jenssen och övertalade henne att anmäla sig till tävlingen.

Redan vid den första auditionen, då hon sjöng Elvis första singel That´s Alright Mama, verkade Amanda Jenssen målmedveten. Hon sade att hennes speciella stil och röst var det bästa kortet att spela ut. Hon sade även att hon medvetet spelade högt, antingen skulle juryn tycka hon var ”skitbra” eller hata henne. Auditionen blev en succé och hon gick vidare. Amanda Jenssen hade rufsigt hår, var klädd i en enkel rosa klänning från Gina Tricot och hade sin mammas gamla tejpade gitarr i ett snöre runt halsen.

Det finns en intervju där Amanda Jenssen säger att hon sökte till Idol ett år tidigare med låten ”Du borde dela upp meningen”, men då kom hon inte med. Den intervjun är inte på riktigt, det är en sketch ur kulturprogrammet Kobra. Låten, som lagts upp på Youtube, är också bara ett skämt.

I september 2007 brakade mediacirkusen kring Amanda Jenssen loss. Sedan kontaktades hon av fyra olika skivbolag. Sony Music sade att om Amanda Jenssen vann skulle hon få extra lång tid på sig att göra debutalbumet, en sådan talang fick inte slösas bort på ett hastverk! Amanda Jenssen var både ovanligt begåvad och ovanlig som person, så många lade märke till henne. När det gäller insatsen i Idol var hon mest nöjd med framträdandena under de sista veckorna. Genom hela tävlingen satsade hon på att visa nya sidor av sig själv och göra allt på sitt eget sätt. Därigenom framstod hon som en unik, cool och extremt begåvad artist.

Amanda Jenssen uppträdde och sjöng DYLM på Grammisgalan januari 2008. Under vintern 2008 var det därefter ganska tyst om Amanda, men hon sågs på olika kändisfester, premiärer, melodifestivalens efterfest och som prisutdelare i P3 Guld. Genom albumet och turnén fick Amanda Jenssen sedan oerhört mycket publicitet i tidningar, teve och radio. Hon vill dock inte ”larva sig i teve” i program som Singalong och Let’s Dance, så hon syns inte så mycket på teve, som hon skulle kunna göra.

Amanda Jenssen kom tvåa i Idol efter Marie Picasso. Först ville Amanda vinna, men efteråt var hon glad att hon kom tvåa. Därigenom kunde hon lägga ner flera månader på att få sitt debutalbum riktigt bra. Amanda Jenssen tycker Idol var en bra genväg till skivkontrakt och kändisskap, men sedan ville hon inte kallas Idol-Amanda längre. Under sommarturnén 2008 blev Idol-Amanda Amanda Jenssen och alla var överens om att hon nu kunde stå på egna ben. En höjdpunkt var framträdandet i Allsång på Skansen, där Amanda sjöng Swing it, magistern! för en miljonpublik i direktsändning. Tjejen som för ett år sedan bodde hemma, var helt okänd och skrev egna låtar i sitt rum, var nu glad, avspänd, proffsig och Sveriges hetaste artist med eget aktiebolag och en bostadsrättslägenhet i Stockholm. I slutet av sommaren blev Amanda Jenssen vald till Sommarens Turnédrottning och vann över etablerade artister som Miss Li och Charlotte Perrelli. Sommarturnén blev en sådan succé att den följdes upp med en höstturné.

aj skansen

Amanda i Allsång på Skansen

FAKTA OM AMANDA JENSSENS SKIVOR

Amandas första singel heter Do You Love Me (DYLM). Möjligen syftar namnet på The Beatles första singel Love Me Do. DYLM låg etta på alla försäljningslistor under några veckor i början av 2008.
Do You Love Me (singel) släpptes 2007-01-23
Amarula Tree (singel) släpptes 2008-04-16

Sedan släpptes For The Sun, Greetings from Space, Another Christmas och Happyland på singlar.

Killing My Darlings (CD-album) släpptes 2008-05-07 och gick direkt upp på albumtoppens första plats. Killing My Darlings var det tredje mest sålda svenska albumet under 2008. Pär Wiksten var med och skrev många av låtarna tillsammans med Amanda Jenssen.

Det finns officiella musikvideor till låtarna Numb, Amarula Tree, For The Sun och Happyland.

Singeln Happyland släpptes 28 september 2009.

Albumet Happyland släpptes 28 oktober 2009. Det fick bra recensioner och redan efter en vecka hade det sålt guld. I december 2009 hade det sålt platina.

I mars 2010 började Amanda Jenssen jobba med ”5 nya singlar” för export. Det blev en De Luxe exportversion av albumet Happyland, med extra låtar.

FAKTA OM AMANDA JENSSEN PRIVAT

Amanda Jenssen sade under Idol att hon ville ha man och barn så småningom. Hon har haft flera olika pojkvänner, den första hette Arvid och då var hon 14 år. När Amanda Jenssen blev rikskändis överhopades hon med anbud om bekantskap och äktenskap. Nu säger Amanda att hon inte vill prata om sin (eventuella) pojkvän, det är hennes privatliv. Hon har dock talat om relationer i allmänna ordalag och bla sagt att hon skulle kasta ut sin kille direkt om han var otrogen.

Amanda Jenssen är vegetarian (men äter ägg och mjölk) och hennes favoritmat är rostad lök, sockervadd, vegetarisk färssås, tacos, pizza, sojakorv och annan vegetarisk mat. Amanda Jenssen tar avstånd från droger och rökning men brukar ta en cocktail före middagen.

När Amanda var liten hade hon en svår lunginflammation. Den gav henne ärrvävnad i luftrören och idag måste hon ta astmamedicin för att kunna andas. Hennes lungor har bara en tredjedel av den normala kapaciteten att ta upp syre ur luften. Ingen trodde att den lilla flickan med skadade lungor skulle kunna bli en stor sångerska.

Liksom Marilyn Monroe och Elvis Presley färgar Amanda Jenssen sitt hår, riksblondinen är egentligen brunett. Amanda Jenssen är vänsterhänt, hon skriver med vänster hand och håller mikrofonen i vänster hand. Så här beskriver sig Amanda Jenssen i en presentation på Allears, februari 2007:

”hejsan. Jag heter Amanda och är 18 år. Jag har hållit på med att skapa och skriva musik sen jag var tolv. Jag bor i Lund och studerar musik. så musik musik musik. sånt här är svårt. jag får uppdatera någon annan dag då jag tänkt igenom mig själv lite mer.

Musik jag gillar:

old school jazz and blues, avanlches, ray charles, bessie smith, billy holiday, velvet underground and many many more

Intressen:

lyssna och skapa musik. mysa med mina vänner. komponera och dricka rödvin.”

FAKTA OM AMANDASPRÅKET

Amandaspråket är en blandning av saker Amanda Jenssen brukade säga och sådant andra sagt om henne. Det första uttrycket var as-asbra, som Jury-Daniel sade om Amandas första framträdande under Idols kvalvecka. Mysigt är också typiskt Amandaspråk, liksom Always a pleasure, my treasure, ungefär ”ingen orsak”. MAC betyder Morbus Amandophilus Chronicum, det är en ”sjukdom” som gör att man inte kan låta bli att älska Amanda och bli berörd av hennes konst. Orden amandofil, amandanier och amandaist betyder helt enkelt någon som gillar Amanda.

Att krama en ordningsvakt är att fylla år. Hallonsoda står för det som ger fysiskt och mentalt välbefinnande.

morbus family

Foto: amandalover.blogg.se

FAKTA OM AMANDA JENSSENS FANS

Amandas fans var väldigt aktiva i början och skrev noveller om Amanda, gjorde filmer, bloggar, forum och webbsajter, så det skapades en amandosfär. Nu har de gamla forumen och bloggarna ersatts av Twitter och Facebook.

En del fans ser Amanda Jenssen som en superstjärna, ett stort geni, ett föredöme, en ängel eller en gudinna. En del tror att hon är den största artisten, större än Elvis Presley och The Beatles. Amandas fans är kvinnor och män i alla åldrar, men många är tonårsflickor, kvinnor i 30-årsåldern eller män över 40 år. De äldre, manliga fansen är kanske de allra mest fanatiska. Det typiska för fansen är att de älskar Amanda Jenssen och hennes musik -mer än de flesta andra fans älskar sina idoler och deras musik.

Andra artister kan man gilla och beundra för att de är duktiga, coola eller snygga. Amandas fanatiska fans ser snarare idolen som en gudomlig eller utomjordisk varelse man inte kan låta bli att älska. Att avguda, älska eller åtminstone gilla Amanda Jenssen är en självklarhet.

morbus family medlem

Amandas fans är inte organiserade i någon fanklubb och har inte någon ledare eller styrelse. Det finns en kärna av hängivna fans som besöker den här bloggen, men numera kan ju en stor del av Sveriges befolkning kallas amandafans. Morbus Family är en ”supporterklubb” som åkte till alla Amandas konserter i hela landet. På Allsång på Skansen står några medlemmar längst fram med en banderoll.

En ovanlig sak är att Amanda har så blandad publik, män, kvinnor, unga och gamla. Hennes fans är också av olika typer och ser olika ut. Annars brukar ju fansen se ut på ungefär samma sätt, eller försöka likna artisten. För att vara en så populär artist har Amanda fått ovanligt stor respekt från musikkännare och kultursnobbar.  (Och vice versa.) Men att en annorlunda idol har annorlunda fans är ju på ett sätt helt logiskt.

FAKTA OM AMANDA JENSSENS UTMÄRKELSER

Amanda Jenssen är idag en cool artist med stor trovärdighet. Hon respekteras av alla från musikkritiker till småbarn. Hur respekterad hon är i musikbranschen (och av svenska folket) visas av de nomineringar Amanda fick i slutet av 2008.

De här priserna var Mandy nominerad till för 2008:

Grammisgalan
Årets kvinnliga artist
Årets låt
Årets nykomling

Musikförläggarnas pris
Årets nykomling
Årets svenska låt (Amarula Tree med Pär Wiksten)

P3 Guld
Årets nykomling
Årets låt

De här priserna fick Amanda Jenssen för sitt arbete under 2008:

Rockbjörnen
Årets svenska kvinnliga artist
Årets svenska nykomling

Gaygalan
Årets artist

För 2009

Grammis

Amanda Jenssen var nominerad till:
Årets artist
Årets album
Årets kvinnliga artist
Årets kompositör (med Pär Wiksten)
Årets producent (med Pär Wiksten)
+ Årets video

Och Amanda Jenssen fick Grammis för Årets kompositör och Årets kvinnliga artist! Särskilt kompositörspriset var nog en stor glädje för Amanda.

P3 Guld
Nominerad till Årets Artist

… samt Ulla Billquist-stipendiet 2015

ÄLSKAD AV FANSEN, KRITIKER OCH SVENSKA FOLKET

Amanda Jenssen är inte bara älskad av musikkritiker och creddmaffian, hon är även folkkär. I Allsång på Skansen blev hon vald till Kvällens Artist. Aftonbladets läsare röstade fram Mandy som Sommarens Turnédrottning 2008 och gav henne två Rockbjörnen.

I mars 2009 låg Amanda Jenssen tvåa på Svensktoppen med Greetings From Space, som låg på listan 40 veckor. Ett tag hade Amanda både den och Happyland listplacerade. I december 2009 låg Happyland etta på Svensktoppen. Detta är extra roligt eftersom Svensktoppen är en sorts statistisk undersökning som visar vad befolkningen över 16 år gillar, inte vilka skivor som säljs mest. I mars 2010 var Amanda Jenssen fortfarande etta på Svensktoppen. Sammanlagt låg singeln Happyland ett år på Svensktoppen och var tvåa 2010 om man räknar total poäng.

I november 2012 har Dry My Soul legat på Svensktoppen över ett halvår.

Amanda Jenssen är idag alltså en seriös och creddig men folkkär artist med en stor, bred publik. Strax efter Idol 2007 var hon snarare en kultfigur med en liten, hängiven och ganska fanatisk publik.

Det riktigt intressanta är att Amanda redan 2009 ansågs mogen för en internationell karriär. Och då handlar det inte om en hitsingel, utan om album med udda och unik musik. AJ lanseras inte som ännu en ung och söt sångerska, utan som en excentrisk och kompetent musikskapare. 2013 kommer den internationella lanseringen att återupptas, då Hymns for the haunted släpps i nordeuropa och Turkiet.

2010: LANSERING UTOMLANDS

I början på 2010 vann Amanda två Grammis, Bästa Kompositör och Bästa Kvinnliga artist. Detta stärkte hennes varumärke och gav henne respekt hos creddmaffian i Stockholm. Kanske bekräftade utmärkelserna även hennes potential som internationell artist. Sedan började Amandas vårturné på olika klubbar i hela Sverige.

Nästa steg blev lansering utomlands. Amandas varumärke blir en ung, cool, unik kompositör och artist med väldigt old-fashioned musiksmak. (Som framgår i promotionvideon EPK.)

I mars 2010 gick Amanda Jenssen in i studion för att mixa fem bonuslåtar till albumet Happyland International Version.

I april startade Amanda europaturnén i Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Österrike, Belgien, Holland och Schweiz.

I maj släpptes det nya albumet i Europa. Amanda syntes mycket i tyska media och startade samtidigt sommarturnén i sitt Heimatland.

8 juli var Amanda Jenssen sommarpratare i Sveriges Radio. Då berättade hon allt om sin barndom och uppväxt, Idol, flytten till Stockholm, sin musiksmak och sin katt.

Hösten 2010 lanserades Amanda Jenssen i Tyskland, bland annat på Reeperbahn Festival, och gjorde stor succé. Hon framträdde även inför miljonpublik i tysk teve och kallades Den Unga Blonda Svenskan. Det togs fram en musikvideo till Borderline och sedan blev det tyst.

tove amanda jasmine

Sveriges tre bästa sångerskor
väntar på att få höra den färdiga låten 17 aug 2011 kl 16.45

2011: Tystnad och välgörenhet

I augusti 2011 fick vi veta att Amanda Jenssen skulle vara med som ett tungt namn i ett projekt för Afrikas Horn, som startats av Petter. Man spelade in låten Ringar på vattnet.

0nsdag 17 aug 2011 kl 12.25 fick vi se Amanda Jenssen i direktsänd webb-teve. Tillsammans med Tove Styrke, Jasmine Kara, Petter, Kapten Röd, Daniel Adams-Ray, Timbuktu och andra svenska artister. Här kan du se att Amanda Jenssen lever, är sig lik, mår bra, kan sjunga, kan göra musik och har kvar sin humor:

Smyglyssna på låten Kort klipp med Amanda Jenssen i studion kl 14.

Amanda Jenssen och Tove Styrke lyssnar på Jasmine Karas sångpålägg  i studion

Så här sjöng Amanda Jenssen:

Vad ska du bli om du blir stor
Finns inga löften där du bor
Var med och sprid och ge tillbaks
Hjälp en världs drömmar från att gå i kras
En liten gärning från en person
Växer tillsammans med en miljon
Så lätt att blunda, inte hjälpas åt
Ge dom en chans så som vi har fått


.

Oktober 2011 talade Amandas PR-kvinna Katinka om att det kommer en singel januari 2012 (…NOT) och att det tredje albumet kommer våren 2012.

dry my soul video

Ur videon till Dry My Soul

2012: Försening och come-back

Februari 2012 kom Amanda Jenssens nya singel Dry My Soul. Skivbolaget gjorde en ny officiell hemsida inför lanseringen inom och utom Sverige.

Amanda premiärspelade Dry My Soul på Grammisgalan. Det sades att albumet skulle komma i april. Men sedan fick vi veta att släppet var uppskjutet till september. Under sommaren skulle Amanda  göra några spelningar och testa sina nya låtar på publik. Senare sade Amanda att hon var glad att hon fick möjlighet att dra i bromsen och göra albumet färdigt. Frukten var inte mogen att plockas och avnjutas våren 2012. Men snart hade den mognat.

14 november 2012 släpptes äntligen albumet Hymns for the haunted och AJ sade hon var glad att hon fått den extra tiden att låta albumet mogna och lägga till nya låtar. Albumet sålde guld direkt och kritikerna skrev att Amanda var bättre än någonsin. Fansen tyckte albumet var ”Gudomligt och utomjordiskt”.

2013

Februari 2013 började en svensk turné och sedan följde spelningar i Tyskland och Schweiz. Amandas svenska sommarturné startade 2 juli i Allsång på Skansen, vilket var andra gången för AJ. Albumet Happyland har nu sålt dubbel platina och Hymns guld. Amanda ligger i juli på Svensktoppen med Volcano Swing.

På sikt kan vi vänta oss att Sony satsar på att göra Amanda Jenssen till en internationell, creddig artist. Kanske inte för de stora arenorna, men för de mysiga klubbarna och konserthallarna.

.

amanda i så mycket bättre

2014

Amanda var förband till Rolling Stones på sommaren, sjöng för Chuck Berry på Polar Prize och på hösten var hon med i Så mycket bättre på Tv4. Amanda uppträdde även på Fotbollsgalan 2014 och sjöng sin egen version av När vi gräver guld i USA.

2015

Amanda fick Ulla Billquist-stipendiet 2015. Sedan gick hon in i sin skrivargrotta 20 meter under jorden för att skriva musik till sitt nya album …

2016

Amanda gjorde ett par spelningar, så hon lever och mår bra.

2017

Det är nu fem långa år sedan Hymns släpptes. AJ har gjort några små spelningar där hon testat ett nytt sound, ensam med blåsinstrument. I balladerna enbart kompad av en bastuba/sousafon. Vi har även fått höra ett par nya låtar.

… to be continued

.

ljus och mörk amanda jenssen

Amanda Jenssens goda och onda sida

Tillbaka till Amanda Jenssen bloggen/förstasidan

Annonser

15 svar to “Fakta om Amanda”

 1. Lennart Gille said

  Saknar dig Amanda!
  Låt oss höra din fantastiska röst och dina otroligt fina låtar.
  Lennart o Margareta Gille

 2. Jack Odengren Anliot said

  Hej Amanda.
  Jag satt framför dig på snabbtåget upp till Stockholm idag. Innan jag klev av i Mjölby så sa jag till dig att du är en stor inspiration och att jag lyssnar mycket på din musik.
  Det vore en ära och stor glädje att få chansen att lära känna dig bättre.
  Hoppas vi hörs.
  Allt det bästa till dig.

  Med vänlighet & respekt
  Jack Odengren Anliot

 3. Risto Immonen said

  Hej igen!
  Ursäkta felstavningen! Musikälskare skall det vara.
  Kan inte sova. Lyssnar på på allt du hitintills har gjort. Fantastisk musik!
  Genial version i ” Så mycket bättre”!

 4. Risto Immonen said

  Hej Amanda!
  Vad jag längtat efter en sådan röst och din musikstil. Dagens unga artister tenderar att vara stöpta i samma form, men du är unik, en gudagåva till musukälsare. Risto

 5. Barbro Mattsson said

  Hej Amanda! Vill önska dig en God Jul, jag skrev till dig för ett tag sedan här på bloggen, vet ej om du läst det????
  Kramar
  från Barbro Mattsson ROCK-OLGAS syster

 6. fanny said

  Vart bor hon??

 7. Wow, great information, dream little dream

 8. anna-maria said

  Amanda är riktigt bra tycker jag med

 9. Hej Amanda J

  Både AnnaLena och undertecknad älskar dig, allt annat hade varit konstigt, tycker jag! Den sensuella och magiska framtoning du levererar gör dig till en av de bästa i branschen!
  Den 2/7 – 2010, fyller AnnaLena, ( hon hatar uppståndelser och fester) 50 underbara år!
  Vi har varit gifta i 14 år och den present jag har i åtanke, (jag betalar givetvis för den) är en cd- skiva med dig och därtill en liten text: ”Grattis, AnnaLena från Amanda Jenssen, på din speciella dag” plus då din lilla autograf under texten!
  Du skulle inte bara få henne till att jubla utan jag hänger med i njutningståget, för jag är en stor beundrare av en som kan forma musiken och inte bara skräna som en del gör.
  Jag vet att du skulle göra succé, om du sjöng Elvis låt: ”If I can dream”!
  Må så väl som du bara orkar och go for it, för du gör det görbra!
  Skriv något på min ”homesite”, http://www.brych.se (checka Blogg 2, den är mysig, tycker jag)!

 10. rogerkrook said

  Ellen: Blogg.se är jättebra, men fungerar inget vidare om man har för många inlägg och twinglylänkar. Fler och fler inlägg och länkar försvann i min gamla blogg och till slut var jag tvungen att byta. Jag behöver en plattform som klarar minst tusen inlägg och då är WordPress det enda riktigt bra, enligt de experter jag frågat. Jag hoppas mina gamla stamgäster vänjer sig vid det nya utseendet såsmåningom!

 11. Ellen said

  Mycket bättre.
  men fortfarande gillar jag de inte alls.
  kikar väl in då och då iallafall.
  men, tror du tappade ganska mycke på att byta.

 12. Ellen said

  Dream a little dream inspelningen är gjord efter idol.
  Den akustiska.
  Fina fakta annars
  Förstår dock inte alls varför du va tvungen att byta bort blogg.se.
  Den här är krånglig och jag följer den inte nämnvärt tillskillnad från krookskommentarer som jag besökte ett par gånger om dagen.

  • rogerkrook said

   Ellen: Jag litar på dig när det gäller Dream a little dream och har ändrat det.

   Det ska absolut inte vara krångligt. Kan det krångliga vara att man ser löpsedeln och inte senaste inlägget först? Jag ska prova med att ändra det.

 13. Birger Nygård said

  Jag är ett Amanda-fan. Är 54 år och såg efter 10 sekunder av Amandas första framträdande i Idol förra året att hon var en unik begåvning. Jag vet inte varför jag såg det så snabbt. Hon påverkade mig omedelbart. Nu är jag nog drabbad av M.A.C. eller vad ni kallar det. Jag lyssnar på henne varje dag på Youtube eller på hennes CD när jag åker till och fån jobbet. Hennes utstrålning är enorm och man börjar förstå hur en hel arme kunde följa Jean D´Arc. Ja nu kanske jag överdriver men hon är så speciell. Det är svårt att förklara. Skulle Amanda rikta sig direkt till mig och säga: ”Birger jag vill att du tar tjänstledigt ett år, jag behöver en trunkbärare” så vete tusan om jag inte skulle göra det. Sjukdomsbeskrivningen för M.A.C. stämmer precis in på mig. Man har suttit och garvat åt tonåringar som går helt upp i limningen för sina idoler men nu är man likadan i 54 års ålder om än i städad form utan alltför mycket åthävor. Men kärleken är densamma. Ja det är märkligt.
  MVH Birger

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s