Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen rider igen

Posted by Roger Krook på 11 juni 2014

amanda jenssen rider

Uppdaterat 28 juni

Nördighetens frossande i obegränsad information är senmodernare än de som sysslar med sådant vill erkänna. När information om okända polska psykedeliska popband från 60-talet bara är en googling borta är detta specialintresse mer konsumistiskt än självständigt. Alla kan inte sitta på sin matta framför radiogrammofonen och lyssna på det nya vaxet som Amanda, men alla kan bli minimalister. I fortsättningen ska jag bara konsumera tre produkter inom varje varukategori.

Övergivna platser: Salton City, Bergrummet Elefanten och bensinmackar som inte finns längre.

Musik: Amanda Jenssen, Ulla Billquist och Johnny Bode.

Film: Pensionat Paradiset, Vi går under jorden och Anita – ur en tonårsflickas dagbok.

Böcker: Min kärlek var till salu (Johnny Bode),  Alaska-Grevens memoarer (Alaska-Greven) och Vi går under jorden. Kalla kriget möter folkhemmet i svensk civilförsvarsfilm (Marie Cronqvist)

Mat: Raketost, spaghetti på burk och rostad lök

Dryck: Renat Brännvin, Amarula Cream och Civilförsvarets Apelsindryckspulver för långtidsförvaring i skyddsrum.

Inredning: Skyddsrumsmateriel, orange IKEA-möbler och utvikningsbilder med Christina Schollin.

Nostalgi Beredskapstiden, Kalla Kriget och 1970-talet.

Den världsomspännande väven: Huvudnyheterna, Fort & Bunker och Rost-Sverige.

Mer populärkultur än så behöver man f-n inte!

Alaskagrevens Memoarer har en bakgrundshistoria. En gång bodde och jobbade jag på en gammal herrgård där det spökade något otroligt. Själv såg jag inga spöken och blev i motsats till andra inte anfallen av dem i mörkret, men när jag skulle sova ensam i det stora huset en natt slängde dom upp den stora ytterdörren med en smäll. Eller jag hoppas det var spöken som gjorde det. Spöken är inte farliga, men obehöriga människor som springer omkring i huset på natten är riktigt obehagligt.

Men i alla fall. I det gamla spökhuset fanns ett gammalt bibliotek och där fanns en gammal Dashiell Hammets Red Harvest i originalpocket, som jag läste. Sedan hittade jag Alaskagrevens memoarer och läste dem vid den stora öppna spisen medan regnet smattrade mot fönsterrutorna. Sedan dess har jag inte hittat boken någonstans, men det ska nog gå om man anstränger sig lite. Boken var egentligen inte särskilt bra, men den är ett starkt minne från min tid i spökhuset.

Förresten, kan man bli fysiskt attackerad av spöken? Enligt Ebbe Schön kan man det. De lätta, eteriska spökena (inte sällan med ett budskap från andra sidan) vi tror på är en modern företeelse. Förr var spökena handfasta och ofta förbannade. Man kunde bli fysiskt attackerad och under vikingatiden sade man att hela gårdar kunde bli tomma när ”draug” eller döingarna ville få sällskap på andra sidan. (Den rationella förklaringen är förstås smittsamma sjukdomar.)

Det var dagens spöksnack. Sov gott!
————————

Spotify är för hipsters. I fortsättningen ska jag bara lyssna på P1. Nu lyssnar jag på ett program om psykisk sjukdom och divergent tänkande, dvs kreativitet och uppfinningsförmåga.

Thalamus släpper igenom det som är tillräckligt normalt. Om thalamus släppte igenom mer skulle vi ifrågasätta mer, alltså ha mindre förutfattade meningar. Patienter med psykos är därför bättre på att dra logiska slutsatser som strider mot de vanligaste förutfattade meningarna. Både bipolära och psykotiska är oftare konstnärer, men det riktigt intressanta är att deras friska släktingar ännu oftare är konstnärer. De sjuka hämmas alltså av sjukdomen, när det gäller att uttrycka sin kreativitet. Om dom hade haft sina arvsanlag, men dessutom varit friska, hade dom varit ännu bättre konstnärer.

Kreativitet och innovativitet fungerar bäst i en miljö med både resurser och tolerans. I en intolerant miljö, till exempel Sverigedemokraterna eller Nazisterna, blir tänkandet konvergent, slutsatsen blir alltid densamma: Allt negativt är muslimernas/judarnas fel. Det finns ingen plats för nytänkande. Och i samma ögonblick som jag skriver det här börjar radiorösten tala om nazism …

I morgon kommer nazisterna till Gotland för att försöka bli normaliserade.

—————————————————————————–

.

.

En coverversion i väntan på nyheter. Extra plus för antalet gitarrer på scenen. För övrigt är varje meddelande om att Amanda egentligen är den gröna absint-fén falskt tills motsatsen bevisats.

.

absint-amanda

Jag tyckte det där med Absinthe Friends var skitkul, men naturligtvis hade någon redan kommit på det:

.

.

Och här är den verkliga absint-fén, fångad på film:

.

.

Midsommarnytt: Nu är det midsommar, med årets mest magiska natt. Ingen annan natt är så ljus, men samtidigt vänder allt nu och mörkret kommer tillbaka. Ingen annan natt är så full av magiska väsen och mänsklig galenskap. Ingen kunde skildra inre och yttre svenska spöken så bra som Ingmar Bergman, men Joe Sarno gjorde också så gott han kunde. Joe Sarnos varumärke var den psykologiserande dialogen och i filmen Kärleksön når beskrivningen av midsommarnattens magi utomjordiska höjder:

.

kärleksön 1977 av joe sarno

Mamman: Inatt, då var de få mörka timmarna galenskap. Dom tillhörde häxmästarna och trollen. Bara nymfer och satyrer kunde klara av skymningen. Allt var uppochnervänt. Det som jag trodde förr, det gällde inte längre. Allt som förr var förbjudet blev plötsligt tillåtet, åtråvärt. Obestämd rädsla löstes upp i det skumma ljuset. Blod, längtan vällde fram som vågor i en storm

Så kom solen. Sakta smälte dårskapen och romantiken bort. Den släktskap som hade vuxit fram under tjugo år är naken i ett ljus som visade för mycket. Det visade den riktiga längtan, begären som förklädde den till något tillåtet. Dessa förhållanden kunde aldrig bli desamma igen. Hela min värld, Axel, hela min fantasivärld försvann inatt. Jag förstod att det enda riktiga är att hålla fast vid dig och vara glad och nöjd. Det ger mig så mycket tillfredsställelse och lycka att vara tillsammans med dig. Jag är äldre än du Axel. Tills i morse sade jag mig själv: Han tröttnar på dig. Han lämnar dig. Lämnar dig. Men i morse förstod jag. Att jag ska vara nöjd att bara ha dig, vara lycklig tills du lämnar mig.

Axel: -Du, ta och packa långkalsongerna, vad? Det kan bli kallt där uppe i Norrland.

——————————-

Nu vet vi varför Amanda Jenssen inte har några spelningar just nu. För hon är i Burgsvik och har det gott på Gotland. Stjärnorna ska börja spela in Så Mycket Bättre på lördag. Under tiden rider vår ridande kompositör omkring och fluktar in gamla bensinmackar. Läs mer här.

Amanda pryder verkligen sin plats på ön, men snart kommer det fulare typer dit. Både nazisterna och Jimmie Åkesson ska sprida dynga i Almedalen. Tyvärr dock inte hästdynga. Snarare häst mot folkgrupp.

För övrigt tycks Amanda rida barfota, utan stövlar, sporrar och stigbyglar, men med hjälm på huvudet och piska i handen. Klädd i genomskinlig klänning och korsett. Inte så reglementsenligt men säkert funktionellt i värmen.

Den sista Essomacken i Sverige stängde 1986 och den på bilden ser ut att ha stått övergiven sedan dess. Skylten på dörren  kan möjligen ha texten Burgsviks Mack – och i så fall kanske den fungerar som någon slags närbutik nu? Eller gjorde 1987, för det ser väldigt övergivet ut. Förrådet till höger är nästan i Salton City-klass. Hur som helst, en värdig bakgrund för vår hjältinna till häst.

En bild som förutspår att AJ ska hoppa över alla hinder och göra stor succéss i Så Mycket Bättre. När Amanda anlände i söndags sade hon: ” Det känns asbra och jag är svinpeppad. Det har varit en nedräkning till den här dagen ganska länge och det kändes overkligt att vakna i morse vid fem. Tidigare har det alltid känts så långt bort.”

Nyligen undrade jag vad Amanda har gjort den senaste tiden och svaret är alltså att hon förberett sina versioner av andras låtar. I höst får vi se resultatet.

.

.

Gotland är kanske ingen typisk avfolkningsbygd med massor av övergivna spökhus, men det finns åtminstone mycket för bunkermänniskor. Under kriget byggdes tusen bunkrar på stränderna och en del modernare anläggningar tillkom under Kalla Kriget. Mycket revs när försvaret avvecklades på 1990-talet, men fyrtio befästningar är klassade som fornminnen. Idag fungerar forten bland annat som hem åt  fladdermöss.

Idag vet många inte vad New Wave är och Tant Strul kan helt felaktigt kallas för punkare. Incest Brothers, KSMB och Asta Kask var punkare, Tant Strul var känsliga konstnärer som spelade någon slags New Wave. Punk hade en ljudmatta av distade gitarrer och tempot var oerhört krävande för trummisen. New Wave hade ofta den typiska ”leksaksorgeln” som gav 60-talskänsla. Jag spelade i ett råpunkband och vi skulle inte under pistolhot ha använt orgel på scenen. Vi var urusla och vår enda merit var att vi hade Incest Brothers till förband en gång. Men det var inte så konstigt som det låter. Det ansågs divigt att spela sist, så vårt okända band fick offra sig. Punkarna som kom till konserterna såg farliga ut, men var anarkister, djurvänner och otroligt snälla. Ju värre dom såg ut, desto snällare var dom.

New Wave tog lite av punkens vitalitet och revitaliserade och moderniserade 70-talets rock. Apropå att Kajsa Grytt från Tant Strul ska vara med i Så Mycket Bättre tillsammans med Amanda. Carola säger att hon känner sig hemma med Kajsas låtar och det måste jag säga är lite otippat.

Deltagaren Love Antell har stark koppling till – Johnny Bode! Så det kanske kan bli lite allsång med Johnny Bodes hits någon sen kväll. Här är Love på firandet av Johnnys 100-årsdag. Varför gå ner i skyddrummet när man kan gå ut i skogen?

.

.

Här kan du se några av Severus Tenenbaums bilder med Amanda.

.

Lever man enligt devisen ”Med nördigheten som tröst” är Huvudnyheterna den främsta källan till värdelöst vetande och andlig vägledning. Just därför är det tråkigt att programmet pausat under ett halvårs tid, men när natten är som mörkast är skyddsrummet som närmast. Tro’t om ni vill, men här är ett nytt avsnitt av Huvudnyheterna.

.

Hem

Annonser

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s