Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Rör inte den där knappen! (62 av 100)

Posted by Roger Krook på 01 maj 2014

a. jenssen en face

Mitt första sk-ddsrum hyrde jag som förråd och det låg på Rutger Fuchs Gatan. Jag tog inte dit kunder, men bekanta som började gå nedför den rostiga metalltrappan utbrast förskräckt: -Det här är ju rena …. BUNKERN! -Tack, det var snällt sagt, sade jag. I denna tidskapsel låg en Dagens Nyheter med förstasidesnyheten att Sverige vunnit hockey-VM i Colorado Springs. Resten verkade betydligt äldre, men med lite målfärg och möbler blev bunkern riktigt trevlig. Ibland satt jag där och författade i lugn och ro. Jag hade en madrass på golvet och ibland när jag varit på krogen i närheten övernattade jag tio meter under jorden.

Mitt nuvarande bergrum sponsrar svenska staten Amanda Jenssen Bloggen med. Men dom vet inte om det ännu. Galne Gunnar hjälpte mig att svetsa upp den plomberade dörren och sedan var det bara att inreda plejset med den rätta underground-feelingen. En perfekt miljö för att skriva om nostalgi, övergivna platser och omodern musik. Dessutom kan man sjunga utan att grannarna klagar.

Även Madonna gillar övergivna svenska bergrum. Den här strålande  musikvideon är inspelad i det sedan länge nedlagda Ågesta Kärnkraftverk:

.

.

Allt övergivet i Sverige är inte under jorden. Här är en svensk spökstad i Jämtland. Och här är spökstaden Hästhagen i Söderfors. En av mina favoriter på övergivna (!) bloggen Rost-Sverige.

Ibland blir de svenska planerna för ett normalt liv efter apokalypsen nästan makabra. Civilbefolkningen hade gasmasker som väntade i händelse av krig. Det fanns även en sorts plastbagar, där man lade småbarn som inte kunde förväntas vilja bära gasmask. Luft pumpades in med en batteridriven fläkt. När batteriet tog slut fanns det en handdriven pump med barnvagnsfäste. Jag citerar: ‘Stackars föräldrar som vandrar genom en sönderbombad förortsidyll där allt är bränt och sanden smält till radioaktivt glas… ”Pumpa Åke, pumpa!”

Den sista folkgasmasken tillverkades 1994, ett par år efter att Sovjet kollapsat och kalla kriget definitivt tagit slut. Nyligen beslöt regeringen att landets 7,3 miljoner gasmasker ska eldas upp. Så just nu kanske du sitter i värmen från fjärrvärmeverket där din personliga gasmask förvandlas till aska!

Folkgasmasken från femtiotalet kom i en färgglad burk och var riktigt usel. Det fanns ingen utandningsventil och titthålen immade igen.

.

gasmask

1969 kom en bättre folkgasmask, med utandningsventil och ett fönster som hölls imfritt av cirkulerande luft. När jag gick i nian hade vi en utbildningsdag med Civilförsvaret och jag minns att utbildaren berättade om den nya gasmasken. Dessutom fick vi prova autoinjektorer om vi ville, men dum som jag var gjorde jag inte det. Det var en liten ”pistol” som sköt en injektionsnål genom kläderna. Vid övning var det bara vatten med samma salthalt som blodet, så man kunde prova och se hur det kändes. Dessutom fick vi se en viss film om skyddsrum, men med brasklappen att den var gammal och ganska töntig.

Idag är det mäktiga Civilförsvaret borta. Snart finns det varken gasmasker eller skyddsrum som påminner om när svenskarna kallades Folket Som Går Under Jorden. Och jordens undergång är förvandlad till nostalgi.

Nostalgi är även den hemliga svenska produktionen av ficklampsbatterier, kristvättmedel, snus (!), krisrengöringsmedel och kristvål. ÖEF, Överstyrelsen för Ekonomiskt Försvar, höll i projektet, som syftade till att minska sårbarheten vid avspärrning. Värnpliktsnytt gjorde 1985 en parodi på Lux annonser om att nio filmstjärnor av tio använder Lux. ”Nio Lottor av tio använder Kristvål.” En av de nio lottorna stod i duschen, tvålade in sig och var därför utan uniform, vilket ansågs lite fräckt på den tiden. Bilden nedan kommer från Armémuseum och copyrighten gäller inte längre, så flukta in den här lilla godingen med gott samvete:

.

kristvål

Vadå? Ville du se en bild på tjejen, inte på tvålen? Okej, allt går att ordna.

.

kristvål

Men eftersom det här inte är en kvinnoförnedrande blogg så har vi klätt på vår lotta. Det är nämligen väldigt kvinnoförnedrande att duscha utan kläder, säger dom som vet. Och då är det så.

Eller var. 1985 var kalla kriget aktuellt igen, genom att Reagan försökte knäcka det ekonomiskt instabila Sovjet genom en ny kapprustning. Samtidigt byttes 70-talets feminism och sexuella frigörelse ut mot traditionella könsroller och moralism. Det drog en kristen högervåg över världen där pornografi, abort och kommunism skulle utplånas. I Sverige märktes det bland annat på Livets Ords framgångar och på att svenska tjejer ansåg att sex bara skulle förekomma i fasta kärleksrelationer. Bokstavskombinationen AIDS blev den sista spiken i kistan för det glada 70-talet. Lottorna klagade dock inte på nakenheten, bara på att uniformen, som hängde bredvid duschen, var spegelvänd! Knapparna satt på fel sida och så kan man inte ha det i det militära.

I USA blev det en märklig allians mellan högerkristna och radikalfeminister, som tillsammans kämpade mot porr och sexiga kvinnobilder i media. Det uppstod konspirationsteorier som sade att kvinnorna i porrfilmerna fick en kula i nacken efter avslutad filminspelning. Linda Lovelace bekräftade detta när hon vittnade åt Reagan-administrationen: -Den som ser Långt ner i halsen ser mig våldtas, jag hade en pistol riktad mot huvudet hela tiden. Ett rykte spreds, som sade att filmerna på dom nya videokassetterna visade riktiga mord. Regissören till Cannibal Holocaust blev åtalad för mord på en av sina skådespelare och måste avslöja hur han gjort specialeffekterna i filmen.  Ett annat påstående från de högerkristna sade att rockmusik innehöll satanistiska budskap och uppmaningar till självmord – om man spelade upp den baklänges. Ja, 80-talet var en härlig tid.

Förresten, vad är det för konstig knapp som sitter här? ”Avfyrningsknapp. Får ej användas i fredstid”. Jag måste testa …. ojsan! Hoppsan, nu tog det visst hus i helsike … Jag råkade glömma att Sverige hade kärnkraftverket i Ågesta för att i största hemlighet kunna ta fram egna atombomber. Dumt av mig …

svensk atombomb

 

Ja, ja, men ska det gå åt helvete ska det gå med musik! Så här kommer lite passande musik, Our Last Goodbye.  Och sedan stänger den här bloggen. För alltid.

.

.

Hem till Gud

Annonser

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s