Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Inlägg 31 av 100: Möss, spöken och bunkrar

Posted by Roger Krook på 31 mars 2014

i vårt östra grannland

Snö

Man får väl trösta sig med en övergiven bunker med havsutsikt och egen strand. Fortifikationsverket säljer ut 15 stycken till reapris. Ett spökhus i Norrlands inland är kanske mysigare, men ofta vill arvingarna inte sälja. Någon tycker marken kan vara bra att ha för fritidshus i framtiden. Så läget just nu tycks vara stort utbud av fort & bunker och mindre utbud av spökhus & övergivna lanthandlar.

salton sea vykort

Ett säkert kort är dock alltid Salton Sea. Där finns massor av tomter med väg, vatten och avlopp till kanonpris. Och i öknen slipper du snön. Just nu är det midnatt och 19 grader varmt där, på eftermiddagen förväntas det bli sol och 26 grader, så glöm inte baddräkten.

Om du har funderat på att flytta så här på måndagsmorgonen.

Gamla övergivna hus blir hem för möss, som är vegetarianer, men råttor är allätare och trivs bättre där det finns människor och/eller hushållsavfall. Mössen flyttar ut när katterna flyttar in. Möss lever i kolonier och hela kolonin flyttar på sig när rovdjurstrycket ökar, det är en del av deras naturliga beteende. Å andra sidan är det meningslöst att fånga mössen (i burfällor) och transportera bort dem, dom återvänder alltid till kolonin. Så tag med dig ett par katter om du flyttar in i ett spökhus!

Jag talar av egen erfarenhet, jag bodde i ett stort gammal spökhus vid kusten en sommar. Det fanns möss där, men jag såg inga spöken. Men en dag sade en gubbe som hälsade på att han undrade om kvinnan i svart, som gick omkring i korridorerna, var olycklig när hon levde. Sedan satt vi vid öppna spisen och drack thé och käkade scones med marmelad medan han berättade om spöken han träffat. Det var spöken och inte gengångare, för på spökens vis hade entiteterna från andra sidan viktiga meddelanden till de levande. På stranden fanns det bunkrar från andra världskriget och en del kunde man gå in i.

Allt underjordiskt har istället för möss en tendens att bli fuktskadat och/eller översvämmat, så kolla att fortet du ska köpa inte är mögligt och behöver saneras. Under en period möglade svenska hus, hem blev obeboeliga och folk blev sjuka. Varför? Just nu är det hantverkare här och sätter in fler tilluftsventiler i rummet där jag ligger. (Det är onaturligt för kroppen att sitta på en stol, jag halvligger alltid på en soffa med datorn i famnen och sedan jag började med det har jag sluppit alla problem med rygg, nacke och axlar. Det lärde jag mig av samerna som alltid halvlegat på marken när det inte har funnits stolar i kåtan eller på fjället. Du får tipset om du vill ha det.)

Sedan många år får man inte bygglov till hus utan ”drag”. En viss mängd av inomhusluften måste bytas ut varje timme för att förebygga fuktskador, mögel, radon, astma, cancer och allergier. Annorlunda var det på 70-talet. Då gick myndigheterna ut och sade åt folk att täta dörrar och fönster med tätningslister. Och folk tätade. Sedan sade myndigheterna åt folk att sluta vädra. Om det luktar illa, vädra med ett snabbt korsdrag och stäng sedan fönstret direkt. Enligt tidningen Se fanns det ”energispioner” som gick på gatorna och kollade att inte något fönster stod på glänt. Vansinnet började efter oljekrisen när man skulle spara energi. På den nationella bomässan i Upplands Väsby i mitten på 80-talet fanns det ett ”energihus” som visade hur folk skulle bygga för att spara energi. Efter mässan flyttade folk in i detta mönsterhus. Men mönsterhuset var ett monsterhus och efter ett par år hade det möglat.

Husen i Sverige möglade, folk blev sjuka, villaköpare fick sina liv förstörda och barnen i sjuka hus blev mobbade i skolan för att dom luktade mögel. I slutet på 80-talet vaknade landet upp med en möglig baksmälla efter tio år av bristande ventilation. Sedan kom bestämmelser om tilluftsventiler som inte går att stänga. Frånluft finns det oftast, men en släkting till mig bor fortfarande i ett hus från 70-talet med en enda frånluftsventil på dass och noll tilluftsventiler. När jag försöker förklara att det kanske är därför hennes barn har astma säger hon bara att dom har fönstret i badrummet öppet på somrarna ibland, så dom behöver fan inga djävla ventiler. Idag skulle ett sådant hus aldrig få bygglov.

Sens moral: Idioti är alltid idioti, även om det kommer från myndigheter och regering. Och fascism är alltid fascism, även om det kommer från ett demokratiskt valt parti i riksdagen Tänk själv istället och om några år har du fått rätt.

Jag önskar att jag kunde avsluta med: -Det vet jag av egen erfarenhet. Men tyvärr måste jag erkänna att jag tätade fönster, dörrar och ventiler lika mycket som alla andra när det begav sig. Man är inte mer än människa, men man kan lära sig av sina misstag och skratta åt sig själv med humor och värme. Därför behöver man inte vara rädd för att göra fel, eftersom man inte kan göra fel. Man kan bara göra saker man lär sig något nytt av.

Det där sista var ett tidstypiskt uttalande från 90-talet. Kanske ett tecken på ingången i senmoderniteten och att idealet inte längre var att lyda överheten, täta fönstren, stänga av duschen medan man tvålade in sig, se på Anslagstavlan och hålla käften. Paulus, som låg bakom det konceptet, fick fikon när det nya mottot blev att göra självständiga individuella val och välja det senaste, alltså samma saker som alla andra väljer.

And that’s how rock and roll was born.

PS

Om du reagerade på rubriken ”En neger höll mig fånge i mitt eget hem” i förra inlägget, så skrev man så på den tiden. Trots att Sverige ansåg sig vara för svartas rättigheter i USA och Sydafrika. Den mest kända rubriken är en kvällstidnings löpsedel ”Greve sköt neger med jaktgevär”. FIB-Aktuellt använde rubriken ”Svenska FN-soldater sköt negrer för nöjes skull” och tidningen Se skrev ”Gata med heltäckande negrer”. Vanligt folk var ändå inte särskilt rasistiska och många hade bilden av Sverige som världens mest anti-rasistiska land. I början på 90-talet vände det när regeringen gick ut med att invandrare var ett problem och att Sverige inte klarade av fler. Då blev svenska folket under en period mycket mer rasistiska än idag. Vi anpassar ju våra åsikter till det vi upplever som mainstream eller vad alla andra tycker. Därför är det så farligt att normalisera rasismen och kalla den för invandringskritik. Skit är skit, om än i gyllene tunnor.

doktorsavhandling

Och människan är ett flockdjur, som en mus, även om den tror sig vara en cool katt med egna idéer. Det är bara jag som är lite udda och det gav mig fem sidor i en doktorsavhandling om ovanliga människor. Det, ni!

DS

 

Hem

Annonser

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s