Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Valår och nazistattack (#blogg100 9 av 100)

Posted by Roger Krook på 10 mars 2014

hippies woodstock

Veckans mest spännande läsning

Jag börjar dagen och veckan med en mustig java och en mumsig doktorsavhandling. Jag ÄÄÄÄÄÄLSKAR att läsa doktorsavhandlingar och just nu läser jag en om anti-rasismens historia. Ett aktuellt ämne när Sverigedemokraterna kan bli ett av de största partierna i höstens val och nazisterna försökte mörda folk efter en feministisk demonstration i Malmö i helgen.

Den som undrar vad Amanda Jenssen tycker om saken kan se tv-programmet där hon mycket tydligt säger att hon inte vill förknippas med Bert Karlsson och hans åsikter om invandrare. Nu är Amanda ingen agitator och hon rimmar inte elakt om rasister i sina låtar. Amanda Jenssen är en konstnär och hennes budskap ligger på en djupare nivå, men all musik, med eller utan text, har ett budskap. Hippies (bilden ovan) ansågs flummiga och naiva, men dom lyckades faktiskt stoppa kriget i Vietnam. Inte ensamma, men som en del av en koalition av flummare, konstnärer, musiker, journalister, intellektuella, pacifister, anti-rasister, kommunister, liberaler, aktivister, vietnamveteraner och inte minst helt vanligt folk. Koalitioner har alltid varit mäktiga i USA och till exempel gett landet en svart president som kommer från Afrika och heter Hassan. Något som var lika otroligt som att en reaktionär B-skådis skulle bli president – innan det hände. Den svenska anti-rasismens historia handlar istället om misslyckade koalitioner.

Avhandlingen heter Antirasismens många ansikten, är skriven av Jan Jämte och kan googlas och laddas ner som pdf.

..

the hives mot rasism

22 mars har Musiker Mot Rasism konsert i Göteborg.Om The Hives kommer vet jag inte.

Hem

Annonser

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s