Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

 • Amanda Jenssen 2014
 • Amanda Jenssen Superstar

  Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
 • Följ mig på Twitter

 • Blogkeen

  Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen drar ut på turné

Posted by Roger Krook på 15 oktober 2012

amanda jenssen hos skavlan

Bra låtval, bra styling, bra framförande när AJ startade sin comeback 2012
genom att bjuda på en vacker show hos Skavlan!

Se Illusionist på Svt Play !!!

Rösta!

.

.

Måndag 25 feb

Tomas tipsar att Amanda får full pott i de två första recensionerna av turnén. Strålande Amanda! och Fantastisk tripp. Hon får särskilt mycket beröm för att hon lyckats skapa en helhet av musik, ljus, scenografi, kostymer och show.

Lördag 23 feb

amandas egen bild

Här visar AJ en del av rekvisitan för scenshowen. Uppsala Nya Tidning var på turnépremiär och skriver att AJ kan bli nästa stora världsstjärna. Länkar till publicitet, bilder och ögonvittnesrapporter från turnén kommer på Amanda Jenssen Blog Twitter, syns i marginalen till höger här. Många läsare på Twitter finns utomlands, så när jag skriver själv blir det ofta på engelska. Men mycket är retweetande av intressanta och positiva tweets.

Amanda möter Rolling Thunder

Något otippat jämför UNT med den amerikanska folkmusiken på 70-talet och turnén Rolling Thunder Revue, med bl a Bob Dylan och Joan Baez.  Rolling Thunder var en native american shaman, en traditionell botare, som samtidigt var så öppen mot västerlänningar att han blev svartlistad av en mer nationalistisk native american organisation. Hippierörelsen (och senare New Age) intresserade sig för urbefolkningarnas visdom och Rolling Thunder blev en kultfigur och andlig ledare, även för vita.

En läkare jag känner träffade Rolling Thunder och tänkte han skulle passa på att fråga om medicinmannen hade något tips mot förkylning. Många av läkarens patienter var förkylda, men den västerländska medicinen hade inget botemedel.

-Inga problem, sade Rolling Thunder. Tag roten från en bränn-nässla, lägg den i en flaska med brännvin och drick upp brännvinet.

När läkaren kom hem följde han receptet och väntade på att bli förkyld. Så blev han äntligen förkyld och provade medicinen han fått direkt från Rolling Thunder.

-Blev du frisk? undrade jag.
-Nej, men det blev roligare att vara förkyld.

onsd 20 feb

.

gentleman

Amanda har klätt upp sitt band i kläder från 1910. Det ska vara en viktoriansk gentleman i år!

månd 18 feb

Tomas tipsar att Amandas turné börjar på fredag och att Illusionist blir ny singel. När Do You Love Me släpptes som singel var det verkligen en skiva och det kändes rätt mäktigt att gå in i en affär, plocka ner Amandas första skiva från Toppliste-hyllan och betala i kassan. För oss som trott på Amandas potential hela hösten kändes det nästan overkligt, ungefär som att se sin egen musik till försäljning i skivaffären. Idag är det mer symboliskt att släppa en singel, men det kan till exempel innebära att den hamnar på diverse digitala listor. Och så kan vi få se en video:

.

.

Räkna med en nystart för intresset och publiciteten när turnén startar. Folk har fått otroligt kort minne, men reagerar å andra sidan snabbare när det händer något. Därför är det bra med en serie konserter så det skapas nyheter om vår hjältinna hela tiden.

Å andra sidan fungerar människohjärnan fortfarande som den alltid har gjort. Det finns säkert massor av människor där ute, som går omkring och älskar Amanda och hennes musik – trots att de bara twittrar om det när hon synts i rutan samma kväll. Just därför är jag så old-fashioned så jag fortfarande har en fanblogg som finns där den finns hela tiden. Också.

fred 15 feb

Det är inte så ofta man hör AJ sjunga rocklåtar med gitarrsolon och allt och kul att hon gjorde Fever som rock och inte jazz. Hennes version av Let it be var alldeles för bra för att vara musik i en tävling och hade kunnat stå på egna ben på en stor scen. Men nu är ju svensk public service television en stor scen och efter förra gången Amanda var med i På Spåret var förväntningarna höga. Den här gången var allt på en helt annan nivå och det märks hur mycket AJ utvecklats sedan sist. De här två numren kommer att bli amandofila klassiker och leva kvar när alla glömt vem som vann På Spåret.

Lysande, Amanda!

.

.

.

Amanda i hatten.

Ikväll var det final i På Spåret med Amanda Jenssen som musikalisk gäst.

torsd 14 feb

Bra program med AJ på Rix FM i morse. Lyssna här.

onsd 13 feb

Missa inte Amandas spellistor på Spotify. (I hennes spotify-profil.)

11 feb

Amanda Jenssen berättar om sitt liv inuti radion. Utdelningen fungerar inte idag, prova att ladda ner programmet som mp3 istället. Låten A Gambling Man finns på 33:00 i mp3-filen.

Det här var en lång och spexfri intervju, eller kanske snarare ett samtal. Amanda berättade framförallt om den kreativa processen, när det hon skriver bara rinner av henne. Det är alltså ungefär samma sak som när Ingmar Bergman sade att det var som att drömma en dröm eller se på en film när han skrev historierna till sina filmer. Detta känner jag igen från mitt eget skrivande, det är alltid lika spännande att få veta hur det ska gå. Kommer Claes af Geijerstam att lyckas med sina ondskefulla planer för världsherravälde den här gången?

Som en extra bonus fick vi höra en ny demotejp, A Gambling Man. Det lät som något som kunnat vara med i en västernfilm på 50-talet, typ One Silver Dollar eller River of No Return.

Expressen om Amandas scenkostymer under kommande turnén.

8 feb

Om du följer Amanda Jenssen på Spotify ser du vad hon lyssnar på och vilka låtar hon stjärnar. Otippat värre kanske någon säger om den här låten som vår hjältinna stjärnat: Klicka här.

5 feb

Amanda meddelar att det är vår i luften och att vårkläderna till bandet tas fram. Tydligen blir det sobert klassisk stil i svart och vitt trots att vårvindar friska leka och viska. Viktorianska gentlemän, ungefär som de gengångare man kan förvänta sig att möta i ett spökhus med dammtyngda kristallkronor. Se med Edra egna ögon på officiella hemsidan. 

22 jan

AJ till Sundsvall i sommar.

20 jan

Dry my soul blev en av årets låtar 2012 på Svensktoppen.

18 jan

Lars Helin tipsar om att AJ skrivit låt(ar) till Zara Larssons nya EP. AJ har sagt att hon gärna skulle skriva låtar till andra, så det här kanske är en början på det?

17 jan

Hur katt-egoriserar man Amanda Jenssen? Tja, vad sägs om kritikerälskling?

14 jan

.

.

Den här videon ska användas i Tyskland och är en teaser inför albumsläppet mars 2013. Den svenska turnén slutar 13 april och sedan blir det alltså full fart utomlands för vår hjältinna.

Youtube blir allt viktigare för marknadsföring, men samtidigt är alla sociala media en pyramid. För varje klipp med miljoner visningar finns miljoner klipp med tiotals eller hundratals visningar. Men visst är framgångssagorna inspirerande, när någon får miljoner visningar på Youtube eller miljoner följare på Twitter.

Lady Gaga 33 miljoner följare
Britney Spears 23 miljoner följare

Gagnam Style 179 miljoner visningar
Amanda Jenssen Hallelujah 9 miljoner visningar

13 jan

Amanda Jenssen går direkt in på popularitetslistan Svensktoppens fjärde plats med sin klämmiga melodi ”Ghost”.

8 jan

amanda trombon

Nästa sak som händer är Amanda Jenssens svenska vinter- och vårturné. På bilden ovan repeterar hon för densamma.

Start 22 feb i Uppsala. Köp biljetter här!

Amanda Jenssen Bloggen har sina trogna läsare, som jag sedan hösten 2007 gärna skriver för. Av mina andra bloggar så är min sexpositivt feministiska tjejblogg den i särklass populäraste. (Även bland killarna.) Nyss passerade den en och en halv miljon läsare. Här är en julsaga från ett vintrigt Stockholm 1886. Nu är det inte jul längre, men å andra sidan finns det redan en lite modernare uppföljare. Från 1887.

28 dec

Amanda Jenssen med på Expressens lista med de hetaste nöjesprofilerna 2012. Trots comeback i slutet av året, det är inte dåligt.

”Hon lade tre år på att spökvandra sig fram till albumet ”Hymns for the haunted”. Nu hoppas man att fler artister ger sig in i det okända.”

27 dec

Tomas tipsar om att konserten från Musikplats Stockholm (den med det lilla kameraklippet nedan) nu och fram till den 13 januari kan ses hos Sveriges Radio.

26 dec

Lars Helin tipsar om att man kan rösta på Amanda Jenssen som medverkande i Så mycket bättre 2013.

Hör Amanda inuti radion. Det var inspelad konsert i P3 klockan 20.30 ikväll. Några fans fick gå upp på scenen och ställa frågor, Amanda svarade på frågor om sitt musikskapande och så spelade hon några låtar. Om du klickar på länken ovan kan du se filmer från konserten – med Amanda i maxiklänning. Du kan även lyssna på hela programmet!

Tisdag 18 dec

Tomas tipsar att Dry My Soul musikvideo nominerats till Grammis. Hymns för the haunted kommer nog inte med förrän nästa år.

Söndag 16 dec

Snart är det jul och sedan är det vår. Då börjar Amandas vinter-vår turné och en spelning är på anrika Berns i Stockholm. Det kanske ingen trodde när AJ spelade på den lokala puben i Lund. Eller så var det precis det alla trodde.

Fredag den 14 dec

Hallajs alla glada! Låt etern bära fram en hälsning från oss:

Nu börjar snart Amandas lunchkonsert! Om Ni inte är i radiohuset, flukta in populärmusikens Richard Strauss i Er datamaskin. Går även att höra i radioapparaten om Ni inte glömt sätta upp radioantenn. Annars kan Ni använda två plåtburkar med ett snöre mellan. Sätt den ena burken framför Amanda och den andra mot Ert öra.

Kl 12.30 – 13.00  har Amanda Jenssen gratis konsert i Radiohusets entré. Sänds direkt i P4 samt live i webbteve hos Musikplats Stockholm. Där torde konserten i fråga även kunna avlyssnas i efterhand, dock ej ses.

.

.

Jaha, det var en halvtimme som förtjänar en plats i den amandofila historien. Mycket folk och kärleksfull publik. Lysande versioner av Volcano Swing och Illusionist, kul med solon på blås istället för gitarr och keyboard. Och hur många rockstjärnor ställer sig på scenen och tillägnar en katt sin stora hit?

Closern i form av Nancy Sinatras gamla paradnummer var den stora överraskningen. Amanda, klädd i hotpants (kallades ”korts” i Sverige) från denna epok, klev in i en helt ny karaktär och det hela lät väldigt välrepeterat och fräscht. Amandas scenkostym bestod i princip av glittrande korts och en svart kroppsstrumpa, med ett träd som pricken över i:t. Kanske den läckraste outfiten hittills, kan inte beskrivas måste ses.

.

Torsd 13 dec

Tomas tipsar om recension och intervju i Sonic Magazine. ”Hon ser ut som en stjärna. Pratar som en stjärna. Inte minst låter som en stjärna. Säljer dessutom plattor som det anstår en stjärna. Amanda Jenssen har det mesta som ack så många andra skulle vilja ha. Hon verkar också medveten om att hon är lyckligt lottad, tycks inte vara den som tar sin position för given.” Det är en papperstidning som kan beställas för 79 kr direkt från Sonic Magazine.

amanda med fd halsduk

AJ var med i Musikhjälpen 11 dec och donerade sin halsduk.

Efter 89 bud såldes den för 5,113 kr

Dessutom sjöng plaggets fd ägarinna så här vackert:

.

.

Onsdag 12 dec 2012

12-12-12 kl 12:12:12 gick Karl den tolfte igen, rapporteras det.

Tisdag 11 dec

Idag tisdag kl 15.30-16.00 är Amanda Jenssen med i musikhjälpen. Läs mer hos SR.

Halvtimmen med Amanda sänds direkt i SVt 2, SvtPlay och P3. Läs mer hos SR.

AJ sjunger Ghost och Illusionist i musikhjälpen.

Ett måste på julbordet är Jenssens Frestelse. Jo, det stavas faktiskt så. Amanda Jenssen berättade att hon brukar stå för den vegetariska julmaten på julbordet och att detta är något av hennes paradrätt. Det är helt enkelt Janssons Frestelse minus ansjovis.

Måndag 10 dec

Idag spelar Amanda Jenssen in en konsert som sänds annandagen i P3.

Dry My Soul har nu legat 33 veckor på popularitetslistan Svensktoppen.

Det verkar som om de flesta stamgästerna har röstat nu. När det gäller bästa låten leder Illusionist helt klart. På andra plats kommer Lay Down. Sedan kommer Ghost, Thunderful Jolene och Dry My Soul.

Lördag 8 dec

Lördag kväll blev jag helt oväntat gratulerad av WordPress! Varför? Jo, det var exakt fyra år sedan jag startade den här bloggen. Tiden går fort när man har roligt.

Fredag 7 december

AJ on the cover of Studio

AJ spelar in radioprogram på måndag om en kvart. Sänds annandag jul i P3. Vinn konsertbiljetter.  Ska ej förväxlas med konserten i P4 14 dec.

Tisdag 4 dec

Nu ska jag fika. Och bilden av ren fröjd, som räddade min eftermiddag, finns här.

—-

Måndag 3 dec

Tomas tipsar om att turnéplanen släppts nu. http://allehanda.se/noje/ttnoje/1.5357524-amanda-jenssen-pa-varturne Det blir en vinter-vårturné från februari till april. Sedan börjar utlandslanseringen.

Aftonbladet skriver att AJ ska vara med i Musikhjälpen.

Söndag 2 dec

Tomas tipsar att dagens DN Söndag har en stor och bra intervju med Amanda Jenssen. Samt vår hjältinna på omslaget!

——

Lördag 1 dec

AJ i P3 Star. Lyssna här!

Även detta är en intelligent gjord intervju där Amanda får prata till punkt och utveckla sina tankar. Eftersom hon är betydligt proffsigare nu än för några år sedan så svarar hon ungefär likadant i alla intervjuer. Inte så mycket om att hon skriker och svär när hon dammsuger alltså! 😉 Men allvarligt talat så måste en artist ha ett tydligt varumärke oavsett om det är tidigt i ottan eller om hon har en dålig dag. Där kommer proffsigheten in. Men här tar Amanda det hela ett steg längre och berättar om budskap från det undermedvetna i drömmar och annat intressant, som en extra bonus.

….

Torsdag 29 nov

Tomas tipsar om att Amanda var med i Godmorgon Sverige i morse. Kan ses ett år framåt på Svt Play.

Tisdag 27 nov

Tomas tipsar om en videointervju i SvD. H. Amster möter A. Jenssen.

Måndag 26 nov

Intervju i Expressen

Historien upprepar sig

Det största intresset för att googla Amanda Jenssen, sett per månad, sedan december 2008 (då jag flyttade bloggen hit) var under oktober 2009. Men november 2012 tycks bli ungefär lika bra. Vad hände oktober 2009 och november 2012? Jo: 28 oktober 2009 släpptes Happyland och sålde snabbt guld. 14 november 2012 släpptes Hymns for the haunted och sålde guld direkt. Happyland hade sålt platina 15 december. Med enkel matematik bör alltså Hymns for the haunted ha sålt platina någon gång under januari 2013.

Söndag 25 nov

aj tv4

Universums vackraste get

Amanda i Nyhetsmorgon blev en högtidsstund för alla amandofiler. Tre låtar plus prat! Se här!

AJ berättar om sin fascination för frusna ögonblick, övergivna byggnader där tiden stannat.

Själv har jag alltid fascinerats av ödehus, övergivna industrier i skogen och bortglömda militärbyggnader. Bloggen Rost-Sverige är övergiven (he he) men handlar om de svenska spökstäder och övergivna industrier, sanatorier och mentalsjukhus som vårt land faktiskt är fullt av. Dessutom finns det massor av underjordiska militära installationer från kalla kriget, dit samhällets funktioner skulle flytta när atombomben small.

Allra mest fantastiskt är att hitta ett fruset ögonblick i form av en tidning eller en almanacka. Det är, som Amanda uttrycker det, som om någon gått ut för att köpa mjölk och aldrig kommit tillbaka. En plats där tiden stått stilla.

Lördag 24 nov

Amanda Jenssen i Brus & Co P4.

AJ i Go’kväll SVT1 18.15

Intervju med Amanda i Skånskan

Fredag 23 nov

Idag vill vi bara gratulera Amanda et al till den stora succén. Guldskiva och rakt in på försäljningslistans andra plats för albumet Hymns For The Haunted!

AJ i P4 Västmanland idag. Hon sjöng även Illusionist.

AJ berättade att Hymns For The Haunted släpps utomlands efter vinterturnén och ”då börjar allt om”.

Amanda om LP-skivor

Svd recension

.

Torsdag 22 nov

Hej alla glada!

.

Onsdag 21 nov

AJ i P4 Morgon: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5353957

Lyssna här

Det blir 10-15 konserter i februari-mars, berättar Amanda. Platser och datum släpps i sinom tid. Nu är det en hektisk tid, hon marknadsför skivan tills tomten kommer. Sedan blir det väl repetitioner inför vinterturnén. Enligt vad AJ sagt tidigare kan det bli turné och lansering av albumet utomlands i sommar. Så då vet vi det mesta om vad Amanda Jenssen ska göra den närmaste tiden!

Vad äter AJ till frukost? Om hon bor på hotell äter hon hotellfrukost och hoppas det finns pannkakor. Hemma äter hon en stor kopp thé samt två smörgåsar med mjukost, gurka och rostad lök varje morgon. (Det där med rostad lök tyckte hon var så självklart, så det nämnde hon inte ens.)

Ghost spelades nyss i P3. Ghost är en av de mest spelade låtarna under den senaste veckan i P3, plats 7 i Radiofys topplista för P3.

google sökningar

Det här är antalet googlingar . Den blå linjen är ”amanda jenssen”, den röda (som ligger stadigt på noll) är ”kalle sändare”.

Den stora toppen ligger vid fredag 26 oktober. De tre små topparna ligger vid 9, 14 och 17 november. Här är de troliga orsakerna till det ökade intresset:

26 okt AJ är med i Skavlan på teve (Den största toppen)

9 nov Recension i Expressen, TT-intervju i flera tidningar

14 nov Albumet släpps, recensioner i flera tidningar

17 nov Intervju i Aftonbladet

——-

Tisdag 20 nov

Amanda var på TV4 igår, tillsammans med Mona Sahlin, Pernilla Wahlgren och Bert Karlsson. Hon småpratade lite och sjöng en låt. Se här.

Bert Karlsson sade något typ ”Du ser hur mycket man säger enligt tidningarna som man inte har en aning om.”. Poängen var att han nyss påstått att tidningarna skrivit att han sagt invandrarfientliga saker som han inte sagt.

Då sade AJ (30:40) ”Du jämför inte mig med det du har sagt!” Och det var en order! 🙂

AJ är med i Damernas Värld, oklart vilket nummer.

AJ är artist i På Spåret:

”Amanda Jenssen

15 februari

Amanda Jenssen är bara 24 år men har redan hunnit göra det mesta som artist. Senast hon var med i På Spåret var 2009 och hon hade just tagit Sverige med storm med sitt debutalbum Killing my darlings. Hon arbetade samtidigt på sitt andra album Happyland som resulterade i listettor, grammisar och medverkande i Sommar i P1 2010.”

Måndag 19 nov

Veckan börjar dåligt, sade han som skulle hängas på en måndag, nu missar jag det Amanda Jenssen Bloggen skriver på tisdag. Men redan idag skriver vi att Amanda Jenssen är tillbaka och bättre än någonsin.

Nej, veckan börjar bra! För nu tipsar Tomas om att Amanda Jenssen och gitarristen Edit Backlund är i rutan på måndag om en kvart. (För att citera Kalle Sändare.) Jo, det stämmer, TV4 23.00!

Igår var det ett inslag om AJ på TV4 Nyheterna. Spola (i filmen, inte på dasset) till 8.00.

.

.

Lite länkar till fler mobilklipp från signeringar finns i högra marginalen, dvs på vår Twitter.

Länkar till recensioner finns i det här inlägget.

Söndag 18 nov

Dry My Soul har nu legat 30 veckor på Svensktoppen.

Idag gör Amanda den sista signeringen, på Pet Sounds i Stockholm.

Lördag 17 nov

Intervju med bildspel i Aftonbladet idag.

De försvunna scenerna med Amanda Jenssen

Ny avdelning med verkliga rariteter för verkliga amandofiler finns här. Se Amanda Jenssen göra ryggböjningar, driva med Mr Wiksten, käka knäck, dricka äppeljuice, klappa katten, köra helikopter, spela vinylskivor, skriva nya låtar och klä ut sig till pepparkaka. Med mera. Endast för dig som är så M.A.C-drabbad att du av princip alltid kramar en ordningsvakt när du fyller år!
.

amanda repeterar 21 oktober 2012
Amanda meddelar att hon repeterar mitt på blanka vilodagen. Redan på fredag var det spelning hos Skavlan och då förstår vi att det var dags att repetera! (Bild från nya hemsidan / Instagram)
.

.

amanda jenssen i ghost video

Bild ur videon till Ghost – Coola Amanda på jobbet

Amanda Jenssen Bloggen

Annonser

51 svar to “Amanda Jenssen drar ut på turné”

 1. Tomas said

  Ja, man kan hitta mycket musik när nu allt finns på nätet.
  Till exempel om man letar efter tidiga rap-låtar.

  Förut trodde jag det här var den äldsta rap-låten:

  Men nu tror jag det är den här:

 2. Tomas said

  … och full pott även i Gefle Dagblad 🙂
  http://gd.se/noje/musik/1.5618151-fantastisk-tripp-in-i-twilight-zone-

 3. Tomas said

  Fem stjärnor i Gävle:
  http://arbetarbladet.se/noje/recensioner/pascen/1.5617661-stralande-amanda-

 4. Tomas said

  Turnén startar på fredag och Illusionist blir singel.

  http://sonymusic.se/nyheter/amanda-jenssen-aktuell-med-ny-singel-och-varturne

 5. Lars Helin said

  Enligt expressen idag har AJ skrivit en låt till ny popsensationen Zara Larsson. Det låter spännande.

 6. Tomas said

  Nu kan man se konserten från Musikplats Stockholm på nätet:

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=746&grupp=18458&artikel=5383202

 7. Tomas said

  Intervju i Aftonbladet Plus:

  ”Amanda talar i metaforer. Ibland förstår jag ingenting och känner mig som David Letterman måste ha gjort när Joaquin Phoenix klev in i studion och spelade svår 2009. Nästa sekund låter det helt magiskt och jag hajar precis.”

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article15917530.ab

 8. Tomas said

  Hymns for the Haunted kom väl för sent för att få några nomineringar i år antar jag, men videon till Dry my Soul är nominerad till en grammis för årets musikvideo:
  http://www.expressen.se/noje/musik/har-ar-nomineringarna-till-grammis-2013/

 9. Tomas said

  Recension i Sonic Magazine, den kreddigaste av dom alla (papperstidning):

  6/10
  ”Hon ser ut som en stjärna. Pratar som en stjärna. Inte minst låter som en stjärna. Säljer dessutom plattor som det anstår en stjärna.

  Amanda Jenssen har det mesta som ack så många andra skulle vilja ha. Hon verkar också medveten om att hon är lyckligt lottad, tycks inte vara den som tar sin position för given. Vid det här laget kan hon till skillnad från de flesta forna talangprogramsdeltagare antagligen ganska mycket göra som hon vill med sina skivor.

  ”Hymns for the Haunted” känns som den väldigt logiska fortsättningen på de båda föregångarna.
  På gott och ont.
  Till det goda hör att hon fortsätter förfina sin patenterade formel av halvstökiga skrålanthems, manierad kabaretblues och rökiga ballader (både ”Light and Easy” och ”Illusionist” är smått fantastiska). Hon har mutat in ett territorium som bara är hennes eget, omöjligt att ta miste på. Kabaretbluesen har förresten alltmer tonats ner, och hon får gärna ta ”Oh brother, where are thou?”-spåret som hon är inne på med ”Lay Down” ännu längre nästa gång.
  Till det mindre goda hör hennes, vad man kan kalla, inramning.
  Produktionen – oavsett om den är signerad Pär Wiksten eller Björn Yttling – känns hämtad från standardformulär 1A i hur kommersiell, modern poprock ska presenteras. Ni vet: reglagen på topp, allt ska upp i ansiktet på lyssnaren, det är ”BANG!” och ”BOOM!”. En popmusikalisk motsvarighet till smälla i dörrarna-teater där man, i det här fallet, inte litar till den drama och den effekt som faktiskt finns rakt framför oss alla i Amandas röst.
  En ljudbild som tar fasta på att hon även har karaktär som en stjärna efterlyses.”

  Tidningen innehåller även en intervju på ett dubbeluppslag där hon pratar om sina inspirationer.
  Tom Waits – Rain Dogs (”världens bästa skiva”, favoritlåt ”Tango till they’re sore”)
  Melanie – Ballroom Streets
  Billie Holiday
  The Strokes – debutplattan
  Ella Fitzgerald – Undecided
  Bob Dylan – bla Hurricane

 10. Tomas said

  Kanske turneplanen finns här nånstans, men om inte:
  http://allehanda.se/noje/ttnoje/1.5357524-amanda-jenssen-pa-varturne

 11. Tomas said

  Dagens DN Söndag har Amanda på framsidan och en riktigt bra intervju över två uppslag.

 12. Tomas said

  Amanda var med i SVT Godmorgon Sverige i dag, start 07.45.

 13. Tomas said

  Det ligger en videointervju på svd.se nu, längst upp på förstasidan. Finkultur!

 14. Tomas said

  Amanda är gäst i TV4 i kväll måndag kl 23.00, enligt twitter från Sony.

 15. Tomas said

  Mando Diao som klättrade upp på iTunes förstaplats var med i fyrans nyhetsmorgon i morse. Det bidrar nog till att dom gick om Amanda. Dom kanske backar ner igen, vi får se.

 16. Tomas said

  En ny fin recension:
  http://www.vf.se/kultur-noje/skivor/enastaende-elegans

 17. jimmy said

  sökte på tv4as hemsida och hittade det här http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/nojet-14-november-amanda-jenssen-galapremiar-av-breaking-dawn-sarah-dawn-finer-rihanna-2240448 😀

 18. Tomas said

  Amanda gästar P4 i morgon tisdag.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2938&artikel=5325385

 19. Tomas said

  ”Det är en skiva som förpassar de tidigare så givna jämförelserna (Adele, Duffy, Amy, Lily) till parenteser.”

  Wow.

 20. Tomas said

  Häftigt också att uppmaningen ”lay down and you shall rise” är hennes egen. En sökning på Google ger ”No results found”!

 21. Tomas said

  Lay down: En helt fantastisk vaggvisa (lullaby)! Lika bra som Leadbetter’s Goodnight Irene från 1933. Framförd som en spiritual som dom var före 1925 innan det övergick i gospel. Med pålagt kasettbrus för stämningens skull 🙂

  Vem gör sånt nuförtiden? Only Amanda.
  Hade hon skrivit den 1920 i södern, så hade den varit i alla gospelkyrkors sångböcker nu.

 22. OT:

  Amandas okända böjelser:

  http://www.alltomwhisky.se/2012/11/vi-testar-glenmorangie/

 23. Tomas said

  Amanda med i På Spåret även denna säsong:
  http://www.svt.se/pa-sparet/alla-sasongens-artister

 24. alx said

  Enligt Jenssenligan kan man den här veckan få lyssna på en låt från plattan/per dag via spotify. Idag kan man få höra på låten boom. Kan tyvärr inte länka då jag surfar via mobilen.

  • Volcano Swing får mig att tänka på Tom Waits och Rickie Lee Jones. Om jag inte missminner mig har Amanda refererat till just Tom Waits vid något tidigare tillfälle

 25. Tomas said

  En låt per dag släpps på Spotify fram till den 14:e, enligt Sony Musics tweet.
  Här är en till låt, Boom.

 26. alx said

  AJ svarar på en fråga/dag på fb fram tills skivan släpps:)

 27. Tomas said

  Recension i Gaffa:

  * * * * * (5/5)
  ”Uppfriskande fläktar från gångna tider.
  Få svenska artister har en sådan unik och självklar stjärnstatus som Amanda Jenssen. Det känns tydligt hur hon hänger sig passionerat i varje takt och ton. Hennes utgångspunkt i gångna tider tillsammans med hennes personliga framtoning – starka integritet och hesa röst, som hämtad från en vinylspelare i en 40-talsfilm – gör att hon känns både som en sensuellt elegant dam, gotisk ängel och skitigt tuff brud i samma person. Otroligt starkt att inte låta kommersiella aktörer låta henne formas till någon hon inte är.
  Nya skivan har en lite mörkare underton än tidigare och handlar om avslutade relationer som envisas med att spöka i hjärnan, både med mystik och dramatisk expression. Många tycker kanske att Jenssen lever i fel tid, men det är det som bidrar till att hon i stället blir ännu mer unik och rätt. Det är som om gamla avlidna jazz- och bluesartisters själar snurrat omkring henne och tillfälligt byggt små bon i hennes hjärta, som fått henne att skapa tidlösa melodier, vilka strömmar ut med full kraft, likt blodet från ett öppet sår.
  Varför inte låta henne sjunga ledmotivet till en Bond-fil? Hon kan spela ut alla kort, utan att spela över och känns lika rätt med en tekopp som med en pistol i handen. – Mathilda Dahlgren.”

  Inte illa. Dessutom en intervju på tre sidor. Hon verkar ha haft fria tyglar. Ur intervjun:

  ”- Det kan vara befriande, som i The Carnival.
  Kommer refrängen bara en gång?
  Ja.
  Är det bara en vers?
  Ja.
  Är det ett outro på två minuter?
  Det är klart det är. Det ska vara så.”

  En annan med fria tyglar (OT): http://www.aftonbladet.se/kultur/article15710095.ab

 28. Tomas said

  Det kan vara så att Amanda aldrig kommer att vara en stor artist på hitlistorna. Där är det ju mest pop, helst töntig sådan. Gagnam Style eller Sean Banan. Men å andra sidan är aldrig heller Lou Reed, Leonard Cohen eller Bruce Springsteen på topplistorna. Däremot inbringar dom en stadig inkomst till skivbolagen över flera decennium, och jag tror att Sony räknar Amanda som en sådan långsiktig investering. Trots att hon inte blir listetta så verkar hon få en stor budget. Påkostade videos, riktiga stråkar, repar i en studio och inte en källarlokal, osv. osv. Jag tror hon blir en nischad världsartist på samma sätt som tex Norah Jones, Katie Melua eller Melody Gardot. Hon bygger sakta upp en bas av followers worldwide.

  • Om man läser den nya presentationen på hemsidan så verkar det som om du har rätt. AJ är kanske den svenska artist som har störst möjlighet att slå utomlands, inte med en hitlåt utan långsiktigt och med hela sitt koncept, verkar Sony tycka! 🙂

 29. Illusionist finns nu även på Youtube.

 30. Tomas said

  Illusionist är ju grym. Jag fick en svag koppling till Beatles – Something på några ställen, ackordföljden mm. Man kan faktiskt sjunga Something-texten till Illusionist. Prova tex vid 0:52

  I don’t want to leave her now
  You know I believe and how
  //
  You’re asking me will my love grow
  I don’t know, I don’t know

  (Amandas text går med en annan frasering, så det blir lite trixigt att inte lyssna på den.)

  Something är en av de stora låtarna från ett av de största banden. Ingenting är stulet från den, det är bara tillfälligheter, de flesta låtar påminner om andra låtar, men experimentet visar vilken grym kvalitet som låtskrivare Amanda har.

 31. Emil said

  Jag försöker lyssna in mig på Illusionist, men jag tycker att den låter läskigt likt I Choose You.

  • Nu är kl över 22.00 och jag har äntligen lyssnat på Illusionist i lugn och ro. Jag tycker den påminner om mina tre favoriter Greetings from space, I choose you och Numb, men utan att vara för lik. 😉 Det här är nog min nya favorit och jag får en känsla av att den kan bli en succé på samma sätt som Greetings from space!

 32. Ghost och Illusionist finns nu på spotify också!!! 😀

 33. anonym said

  Finns nu ännu en ny singel vid namn illusionist på itunes 🙂

  • Erik said

   Illusionist är ju ingen mindre än låten från sommarturnén som jag kallade ”Back Side of the Moon” efter första raden. Precis som jag trodde är den helt magnifik, för bra för att vara B-sida egentligen. Jag är väldigt svag för Amandas stora ballader.

   ”For every star there is a black hole” är väl en typisk AJ-fras om något. 🙂

 34. jimmy said

  Ghost släpps den 19 oktober! alltså på fredag 🙂 ska köpa den direkt 😀

 35. Tomas said

  Video till Ghost. Inte sökbar, men jag hittade den på cdon.com, om inte länken fungerar så finns den där.

 36. Tomas said

  ”— This album sounds much more like a film score. I really like it, it’s theatrical, weird, surreal and dangerous, says Amanda.”

  Hehe, då har hon ju gjort ett soundtrack till en film som inte finns, det är rätt coolt!

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s