Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

 • Amanda Jenssen 2014
 • Amanda Jenssen Superstar

  Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
 • Följ mig på Twitter

 • Blogkeen

  Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen, Kärleken och Konsten

Posted by Roger Krook på 10 mars 2012

amanda jenssen dry my soul video

 

Amanda Jenssen kan ta gammal musik och göra den relevant och levande för dagens människor. Utan att det blir lökigt. När Amanda Jenssen skriver nytt handlar det inte om aktuella politiska och sociala frågor. Istället skriver hon om kärlek (oftast olycklig) eller psykisk (o)hälsa. I radio sade Amanda att Dry My Soul handlar om destruktiva förhållanden och hon har sagt att Happyland är tänkt som ett stöd för människor i kris.

Men ändå. Konstnären har rätt att skriva om solens reflektioner i vattenytan, två mörka ögon eller känslan när man blickar ut i universum och ser andromedagalaxen som en liten ljuspunkt. Eller nåt. Konsten behöver inte vara nyttig genom att till exempel ge en lösning på aktuella problem. Dennis Potter sade att gamla schlagers har samma budskap som Psaltaren: Tingen är inte vad de synes vara. Det finns en högre verklighet, en verklighet som vi kan komma i kontakt med genom musiken. En högre verklighet som kan ge oss hopp och inspiration att fortsätta när jordelivet känns hårt och meningslöst. Som Amanda uttryckte det redan 2007: Det finns hopp i musiken.

Samtidigt måste musiken anpassas till vår tid. Musiken fungerar inte i ett vakuum. Den måste sättas in i samtidens värderingar, hopp och drömmar för att kännas relevant för konsumenten. Folk måste uppleva att den handlar om deras verklighet här och nu. Därför blir Amandas musik aldrig retro eller pastisch, den blir något nytt där hon sätter in gamla element i ett nytt sammanhang.

Amanda Jenssen Bloggen

Annonser

5 svar to “Amanda Jenssen, Kärleken och Konsten”

 1. Tomas said

  Dom sade för en stund sedan i Musikhjälpen i P3 att Dry My Soul går upp på måndag från B-listan till att bli en av nio låtar på A-listan.

 2. Tomas said

  Amanda är världsklass:

  ””Vi vill bygga på starka artistskap, musiker som ligger i världsklass kvalitetsmässigt och som går hand i hand med nutida kultur.”, säger Joel Borg, marknadsansvarig hos arrangören Luger.”

  http://www.gradvall.se/artiklar.asp?entry_id=856

 3. Tomas said

  Amanda kommer till ny kvalitets-festival i augusti:
  http://www.expressen.se/noje/musik/bjork-kommer-till-ny-festival-i-stockholm/

 4. Första gången jag såg dej i TV rutan sa ja, detta är en stjärna som kommer att gå långt, ingen trodde mig. lilla ödmjuka försiktiga du, men nu är det så, å ja älskar dej . Framträdandet du gjorde och sjöng Dry my soul , så grät ja, så bra du va. Önskar dej all framgång å Lycka i världen, men glöm inta att du är du å ha fötterna på jorden amanda. Kram.

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s