Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen skriver och framför musik (3)

Posted by Roger Krook på 06 oktober 2011

amanda jenssen on stage
Efter Idol släppte Amanda Jenssen singeln Do You Love Me, som toppade alla listor och blev en stor succé. Sedan blev det dödstyst – när Amanda Jenssen försvann in i studion med Mr Wiksten och hela gänget.

Plötsligt en dag spreds ryktet om en video på Youtube. Jag trodde först det var en piratkopia av en läckt demotape. Det var det inte. Det var en musikvideo som förebådade ett fantastiskt album. Jag hade inte kunnat drömma om att det skulle bli så här bra. När jag ser det här återupplever jag känslan den där dagen våren 2008. Amanda Jenssen hade fått mig att gråta med Suspicious Minds och Hallelujah. Nu gjorde hon det igen.


.

Albumet Killing My Darlings släpptes 2008-05-07 och gick direkt upp på albumtoppens första plats. Det blev en enorm kritikersuccé. Killing My Darlings var det tredje mest sålda svenska albumet under 2008 (nionde totalt) och gav Amanda en platinaskiva. Amanda Jenssen var plötsligt en etablerad artist – och samtidigt hetast i Sverige. Albumet lanserades på bred front i teve, radio och tidningar. Här är ett exempel på hur Amanda Jenssen syntes i teve.

.

.

När Amanda Jenssen jobbade för Faddergalan i Ecuador sjöng hon samma låt till eget gitarrackompanjemang.


.
Amanda Jenssen gjorde pangsuccé i Allsång på Skansen med egna låten Amarula Tree och allsångslåten Swing it, Magistern! Det är det vackraste och bästa jag har sett i svensk television. Innan trodde jag Amanda var en ängel. Efteråt visste jag.

..
Som extranummer gjorde Amanda Jenssen en cover – samma låt som hon sjöng när hon sökte till Idol ett år tidigare. Cirkeln var sluten och här är de två versionerna. Lägg förresten märke till Morbus Family – på första parkett med banderollen Morbus Amandophilus Chronicum..

Det här är ett avsnitt ur programmet där Amanda Jenssen sade att hon inte var mystisk, att hon bara skrev och framförde musik. En av mina favoriter.


.

Amanda Jenssen röstades fram som Sommarens Turnédrottning av Aftonbladets läsare. Sedan följde en höstturné, på China Teatern i Stockholm och motsvarande konsertlokaler över hela landet. På sommaren hade nybörjaren Amanda Jenssen varit bokad som förband till Magnus Uggla på Skansen och ibland spelat på festivalernas Lilla Scen. Nu var hon main act och spelade för en nykter och sittande publik inomhus, som kommit bara för att se just henne. Amanda Jenssen var fascinerad över att folk köpte dyra konsertbiljetter som det stod hennes namn på. Bara ett år tidigare hade mamman och katterna varit enda publliken. Och när hon var med i Idol var det folk som bedömde henne efter varje sångnummer.

Men det här var bara början för 19-åringen (fyllde 20 under hösten) som skapade och framförde musik. De här priserna var Mandy nominerad till för 2008:

Grammisgalan
Årets kvinnliga artist
Årets låt
Årets nykomling

Musikförläggarnas pris
Årets nykomling
Årets svenska låt (Amarula Tree med Pär Wiksten)

P3 Guld
Årets nykomling
Årets låt

De här priserna fick Amanda Jenssen för sitt arbete under 2008:

Rockbjörnen
Årets svenska kvinnliga artist
Årets svenska nykomling

Gaygalan
Årets artist

2009 kom albumet Happyland och Amanda Jenssen blev riktigt stor i Sverige. 2010 tog hon nästa steg och gjorde succé i Tyskland med omnejd, något inte alla svenskar känner till. 2011 var Amanda spårlöst försvunnen – men dök plötsligt upp i Norsborg där hon skrev och framförde musik.

Missa inte nästa del av The Amanda Jenssen Starring Story!

Amanda Jenssen Blöggen

Annonser

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s