Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen igår, idag och imorgon.

Posted by Roger Krook på 21 juni 2011

kajsa grytt med Tant Strul

Läste i en västerbottnisk tidning att Kajsa Grytt firat sin 50-årsdag med en liten spelning i Umeå. Jag minns det som igår, när Kajsa Grytt var en gullig liten tjej i ett band som hette Tant Strul. Med gymnasialt svårmod framförde ensemblen texter om livet, pappas nya tant och grannar som slog ihjäl varandra. Tant Strul gav mig hopp när det gällde den svenska musiken, ungefär som Amanda Jenssen gjorde drygt ett kvartssekel senare.

ulla-bella och samantha fox

Två andra hjältinnor från 80-talet: En artist som Samantha Fox har svårt att åldras inom sitt koncept och få en lång eller andra karriär. Egentligen är Ulla-Bella perfekt som tidlös figur, men hon var kanske för hårt kopplat till sin tid ändå. Mötet mellan Samantha Fox och Ulla-Bella i svensk public service television var i alla fall populärkultur när den var som bäst.

(Det gjordes bara tio avsnitt med Ulla-Bella. Och bara fyra filmer med Lilla Fridolf. Teveserien Pappas Pojkar med Magnus & Brasse hade bara fyra avsnitt. Efteråt minns man kanske allt som större än det var? Slut parentes.)

Tove Styrke fick frågan om det var roligt att fylla arton och få gå på krogen och köpa sprit. Då svarade hon: -Jag är nog den enda 17-åringen i Sverige som inte ser fram mot att bli arton och köpa sprit på krogen. Jag är mer som en gubbe än en tonårstjej, jag sitter hellre hemma och dricker kaffe, äter småkakor och lyssnar på Nationalteatern.

Amanda hörde väl, i motsats till Tove, till den lokala gymnasieskolans festgäng med allt vad det innebar av alkoholintag och annat. Själv känner jag mig lite skeptisk till 50-åringar som super tills dom ramlar omkull – trots att dom vet att dom kommer att må dåligt tre dagar efteråt. Sjuttonåringen som gör samma sak kanske lär sig något, men den som håller på exakt likadant över trettio år senare har nog missat något i inlärningsprocessen.

Alla artister måste förr eller senare växa upp även som artister, vilket för jazzmusiker och -sångerskor nästan alltid innebär något positivt. Utomlands har Amanda Jenssen redan jämförts med de största jazzsångerskorna. Jag har väldigt lätt att tänka mig Amanda som en femtioårig jazzsångerska, som firar sin födedelsedag med en konsert i Carnegie Hall.

Amanda Jenssen

Nästa album från Amanda Jenssen blir oerhört intressant som vägval i karriären betraktat. Blir det ännu jazzigare, en återgång till det elvisinfluerade, pretentiösa visor eller något helt annat?  Men egentligen spelar det ingen roll. Amanda Jenssen har ju nästan trettio år på sig att hitta sin stil.

AJB

Annonser

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s