Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

 • Amanda Jenssen 2014
 • Amanda Jenssen Superstar

  Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
 • Följ mig på Twitter

 • Blogkeen

  Amanda Jenssen Bloggen

(S)catwoman Amanda Jenssen på Teater Lederman

Posted by Roger Krook på 18 oktober 2010

amanda jenssens kålrot

Tips på Alla Helgons Dag-kostymer!

Putäll på er, grevar och baroner! Amanda Jenssen har idag 1 november legat 51 veckor å den sk Svensktoppen. Ett år infallande söndag!

Konserten arrangerades av sponsorn Loka och man kunde vinna biljetter dit. Annars verkar det som om Amanda Jenssen inte ska turnera mer på ett tag. Kanske är det dags att tänka på ett nytt album, kanske på den fortsatta erövringen av Europa, kanske på att lära sig slåss av en lök. Eller nåt.

Amanda Jenssen hat eine Katze namens Charles, die mit ihr im Herzen von Stockholm lebt.

Okej, det är kanske mer katzenjammer än (s)catsång, mer en noterad refräng än ett improviserat vokalt solo, men när Amanda Jenssen börjar tycker jag det låter som scatsång. Resten av låten påminner om blueslåtar som berättar en historia och även om countrylåtar som gör detsamma, typ deck of cards eller en kåkfarares historia berättad av Johnny Cash. Kryddat med ett jazzsolo och Amandas egen speciella masala från Stockholm och Lund.

Som vanligt blir det inte imitation utan något eget, nytt och samtida, precis som Bo Diddley-låten Drive my soul vilken Amanda gjort till nygammal storbandsmusik, men fortfarande med den grundläggande känslan av djungle riff, vilket för övrigt ju all musik med rötterna i den afro-amerikanska kulturen har. Duke Ellington hade svarta danserskor i traditionella kläder på nattklubbarnas scener, trettio år före Black Power. Amanda klär sig i svart, men det är bara för den elegant dekadenta känslans skull. Ingen kvartslampa har fått förstöra nattklubbssångerskans blekhet, ett resultat av att liksom Marilyn Monroe i  Bus Stop leva på kaffe och magnecyl och sova när solen är uppe.

Men Amanda Jenssen tar element både från kullarnas hillbillies och en reeferman i storstadens farligaste kvarter, blandar med sin egen nattliga, kattliga charm och rör om. Kvarterets alla katter samlas utanför fönstret, men det är kanske doften av grädde i grodbakelserna som lockar dem. Eller så vet de att det finns en sann djurvän bakom kålrotskostymens förrädiskt neutrala rotfruktstextur. Katter har ju en övernaturlig förmåga att läsa tankar som andra läser börsnoteringarna strax innan Den Stora Depressionen knackar på dörren.

Det här skrev jag på två minuter utan en enda omskrivning, men det spelar ingen roll när Amanda Jenssens musik talar för sig  själv på samma sätt som en död papegoja bara genom sin existens bekräftar att skönheten ligger i betraktarens ögon, eller för att travestera en odödlig replik:

I will buy this record, even if it is scratched.

Pust!

And now for something completely different:

Amanda Jenssen Bloggen

Annonser

7 svar to “(S)catwoman Amanda Jenssen på Teater Lederman”

 1. Surprise said

  Det har iallafall stått ”Dry my soul” på setlistsen som varit i sommar. Come on Henry hette den först, hon döpte om den. Men du har rätt, man får göra som man vill. Förlåt att jag störde.

 2. Surprise said

  Låten heter ”Dry my soul”, du om någon borde kunna din Amanda. Även om det inte står nåt om hennes så bör det i så fall poängteras att det inte är samma.

  • Common Henry hette enligt många Come on, Henry – tills den kom ut på albumet. Utan en sådan slutgiltig bekräftelse tycker jag Drive my soul är ett mer sannolikt namn än Dry my soul och kommer att använda det tills vidare. Vad det nu spelar för roll. Vem vet, kanske heter den egentligen Try my soul?

 3. Bob said

  Det ska bli intressant att läsa boken. Men jag väntar nog tills de får in den på Myrorna.

 4. Bob said

  Hur går det med kungen?

  • Han har haft presskonferens och sagt att han och familjen vänder blad och går vidare. Märkligt eftersom det kan tolkas som att han bekräftar uppgifterna i boken. Men nu är väl saken utagerad för hans del.

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s