Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

 • Amanda Jenssen 2014
 • Amanda Jenssen Superstar

  Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
 • Följ mig på Twitter

 • Blogkeen

  Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen does Holland: Mijn nummers zijn doosjes

Posted by Roger Krook på 06 juni 2010

Amanda Jenssens besök i Holland gav publicitet: Mijn nummers zijn doosjes = Mina nummer är lådor. Precis vad jag alltid trott. Men trots språkbarriären kan vi njuta av en finstämd akustisk version av Amarula Tree. Hatten av för Amanda Jenssen!

Amarula Tree live i Holländsk radio

Holländsk läsövning
Holländsk läsövning 2
Ännu mer holländska
…och lite till holländska
Mer holland
Ännu mer holland
van Amanda
Muziek

PS

Det enda jag förstår av holländskan: Amanda började i två band, Amanda and the Papas och Oh Hollie Neverdays. Det hör man inte ofta idag, men en titt i Wikipedia visar varifrån denna oumbärliga information kommer.

Lite allvar nu: Det är lätt att glömma att Amanda är en 21-åring som nyss slutat gymnasiet och flyttat hemifrån. De flesta (tjejer och killar) i hennes ålder tänker mest på att vara snygga, festa och komma in på arbetsmarknaden innan de fyllt trettio. Någon kanske drömmer om att köpa ett nytt styre till mopeden.

Inte ens Elvis fick göra sin egen musik. The King gjorde en massa fåniga filmer där han sjöng en massa fåniga låtar. Idag talar många om hur musikindustrin slätar ut och stöper om alla till trallande, höftvickande mediahoror/horbockar. Alternativt pretentiösa singer-songwriter för den lite mer kvasi-intellektuella publiken. Vad gör AJ då?

Hon (verkar det som) lyckas få total konstnärlig frihet av världens näst största skivbolag. Mitt under en kris då alla måste få avkastning på investerade pengar och få det snabbt.

Helt utan erfarenhet producerar hon sitt eget album – och blir nominerad till Grammis som Årets Producent. Hon går direkt från att sitta med gitarren och skriva egna låtar i flickrummet, till att skapa musik i en studio. Och får en Grammis som Årets Kompositör. I promotion-videon sitter denna ovanliga popstjärna och spelar sina vinylskivor med swing från trettiotalet. Som den naturligaste sak i världen.

Amanda säger lite försynt att det vore kul att slå även utomlands. Något som tusentals hoppfulla svenska artister, musiker och låtskrivare säkert håller med om. Men AJ går från ord till handling och står snart och sjunger i creddiga sammanhang på kontinenten.

Andra drömmer om att få vara med i Melodifestivalen eller ligga på en utländsk lista en gång i livet. AJ säger:  Alltså, jag vill ju inte bara bli sedd som en sångerska utan som någon som skriver och framför musik.

Man måste kanske gå tillbaka till John Lennon och Paul Mc Cartney för att hitta något liknande. De var två enkla grabbar från Liverpool. Amanda Jenssen beskriver sig själv som en enkel tjej från Lund. För tre år sedan hade hon inte ens råd att gå in på Siesta-festivalen, så hon satt utanför och hinkade billigaste rödtjutet ur papptetra.

När Paul Mc Cartney var i Amandas ålder gjorde han sin första Sverigeturné. ”Englands popgäng The Beatles” uppträdde i ett program med storheter som The Telstars och Trio me’ Bumba. De långhåriga engelsmännen bar själva in sina instrument på de små scenerna, men redan nästa år kom de tillbaka som superstjärnor.

Nu måste jag sluta, ska på temafest. Alla ska vara utklädda till grönsaker. Har svårt att bestämma mig för om jag ska komma som palsternacka eller Claes af Geijerstam.

DS

Annonser

3 svar to “Amanda Jenssen does Holland: Mijn nummers zijn doosjes”

 1. Tomas said

  Amanda är sommarpratare i år!
  http://www.expressen.se/noje/1.2016872/har-ar-alla-sommarpratarna-2010

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s