Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen – världens gulligaste superstjärna

Posted by Roger Krook på 26 maj 2010

Nu har jag läst Plaza Kvinna (se förra inlägget) och kan inte låta bli att kommentera lite. Det är till att börja med en extremt mysig artikel om Amanda Jenssen och säkert precis den publicitet hon vill ha. Och att Amanda pryder omslaget och visar kläder med stor skicklighet som modell gör inte saken sämre. Barfotatösen bär upp svindyra, högklackade (och mycket vackra) skor som om hon aldrig gjort något annat.

Men fokus ligger på Amandas status som respekterad stjärna. Hur känns det att vara respekterad och kanske till och med geniförklarad? Här tycker jag det är viktigt att tänka på att A. Jenssen är just respekterad. För det hon gör. Det sägs att det i vår tid är viktigare att vara känd än vad man är känd för. Dokusåpadeltagare kan vara kända för att förnedra sig själva framför en kamera. Christer Pettersson var en av landets mest kända personer, trots att han inte gjort något. Han var känd för att INTE ha skjutit Palme. CP hade flera domstolsutslag som bevisade detta. Och han fick till och med en cocktail uppkallad efter sig. (En del Explorer, en del Baileys. Min favvo Amanda Pettersson är förresten en del Renat och en del Amarula Cream.)

För Amanda Jenssen spelar det roll vad hon är känd för och hur folk ser på henne. Hon vill inte ens bli sedd som en sångerska, utan som en person som skriver och framför musik. Och det blir hon, med en Grammis för bästa kompositör som bekräftelse.

Sveriges störste konstnär genom tiderna måste vara Ingmar Bergman. Vi själva kan ha svårt att förstå hur stor han är utomlands. När han över 80 år gammal gjorde Saraband skrev New York Times: Med Saraband bevisar Bergman att han fortfarande är den störste nu levande filmskaparen. Woody Allen sade: -Ingmar Bergman är ett geni, det är inte jag. Ang Lee sade: -För mig är Ingmar Bergman som en gud. Ingmar Bergmans död var förstasidesnyheter i stora tidningar över hela världen.

IB fick frågan hur det kändes att vara så beundrad och ha skapat så mycket odödlig konst. Han svarade: -Det känns ingenting. Det är som om det gällde någon annan.

Amanda Jenssen saknar den cynismen, men har istället en förundrad ödmjukhet inför sin stigande stjärna. -Tänk att någon kan ta sina sista kronor och köpa en konsertbiljett som det står mitt namn på. Tänk att en massa folk har köpt mitt album och sitter hemma och lyssnar på det!

För många är drömmen framför andra att bli hämtad i limousine, bli bjuden till de rätta festerna och gå förbi de rätta krogköerna. Kort sagt spela Allan. Vilka balla fritidsaktiviteter har Amanda nu när hon är både känd och creddig? Helst går hon hem och myser med katten. Eller med några nära vänner.

Och tänk vad fantastiskt att tjäna pengar och kunna köpa en egen lägenhet. För ett par år sedan måste Amanda fråga sin mamma om hon kunde få pengar, när hon ville ha något.

Och när alla andra hyllar vår tids ideal att skaffa sig ett liv genom egoism och målplanering säger Amanda Jenssen: Mitt motto är att man ska vara snäll. Och skratta mycket.

Så talar världens gulligaste superstjärna.

Annonser

2 svar to “Amanda Jenssen – världens gulligaste superstjärna”

  1. Gillar att du väljer just den bilden till just detta inlägget. Fint skrivet! Läser varje inlägg, tycker om allt, kommenterar sällan. Men jag hoppas du vet det förstnämnda ändå.

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s