Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen – inte bara nostalgi

Posted by Roger Krook på 26 maj 2010

Hur coolt är det egentligen med nostalgi? Oavsett om det gäller omodern musik eller (som i förra inlägget) kompisar man växt ifrån? Enligt socialpsykologerna använder folk nostalgi bara som en balanserande faktor. Man drömmer sig tillbaka till högstadiet eller 1950-talet för att orka leva ännu mer senmodernt. Med allt vad detta innebär av ytlighet, snuttifiering och självförhärligande. (Även om man, som jag, verkligen råkar vara en ovanligt härlig person.)

Amanda Jenssen har tagit Spotify som ett exempel på den senmoderna snuttifieringen och rastlösheten. Man lyssnar tio sekunder på någon gammal raritet och skyndar sedan vidare till nästa för att inte missa något. Det är nostalgi, men det är inte att leva som förr.

Att leva som förr är att köpa en skiva i skivaffären eller på loppmarknaden. Sedan går man hem och sätter sig på mattan framför radiogrammofonen och spisar. Kanske ringer man sin bästa kompis: -Nu har jag äntligen fått skivan! Vill du komma hit och lyssna på den? Du kan få låna den sedan, om du vill!

Om man tittar på google-sökningar, så är det störst utbud och minst efterfrågan på musikbloggar, skivrecensioner och spellistor. Folk har helt enkelt fått nog av alla tips om The Spotnicks, The Monks, Busby Berkeley och annan skit.

Ett glatt telefonsamtal om en ny stenkaka med Alice Babs är en sak, fyrtio miljoner spellistor något annat. Kanske kan man kalla effekten av att alltid ha tillgång till allt överallt för tillgänglighets-inflation? Men samtidigt är det praktiskt att slippa jaga Mårten Gås med Hootenanny Singers på landets alla loppmarknader. Det räcker med ett klick på Spotify. Senmodern nostalgi.

Retro är inte samma sak som nostalgi. Retro är nytillverkade saker i gammal stil. Sha-Na-Na spelade retro musik på Woodstock. Femtiotalsrock med brylkräm och glitterkavajer. Men deras livsstil var kanske inte så retro, för fyra bandmedlemmar dog av överdoser. Jag träffade en raggare som gick på amfetamin en gång på sjuttiotalet, när femtiotalsnostalgin var som störst. Men å andra sidan skulle de flesta raggare på den tiden ha ställt upp och gett en sådan svikare rejält med stryk. Modernt tjafs som knark och små bilar ingick inte i deras livsstil. Så för seriösa femtiotalsnostalgiker var femtiotalet mer än nostalgi. Det var en dröm om en enklare, begripligare värld utan sjuttiotalets vänsterextremism, könsrollsförvirring och flum.

Var nostalgin bättre förr? Kolla in femtiotalsnostalgi från sjuttiotalet i filmen Barnens Ö!

För Amanda Jenssen är det förflutna varken nostalgi eller retro. Det unika med Amandas konst är att hon tar influenser från förr till vår tid. Och det gäller hela konceptet, från eye-linern och vintagekläderna till blåsarrangemangen och de privata vinylskivorna. Enligt vissa rykten är Fräulein Jenssen sminkad och snygg i håret, till och med när hon går omkring på gatorna som en vanlig människa.

Nu måste jag sluta, för jag ska till Statoil och köpa rostad lök till lunch. Och så ska jag kolla om dom har Plaza nr 6 med A. Jenssen som covergirl. Amandalover tipsade på Alltomtv.

Annonser

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s