Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen förtrollar Tyskland

Posted by Roger Krook på 12 maj 2010

Den svensk-tyska officiella hemsidan berättar att Amanda Jenssen förtrollar den tyska kritikerkåren. Det verkar alltså som om AJ kan bli både creddig och bästsäljande i Tyskland, precis som hemma.

Uppdatering 15 maj: Amanda ligger fortfarande tvåa på tyska iTunes rockalbumlista. Upp som en sputnik och stannar där! Apropå sputnik så är sambandet kristallklart: The Spotnicks var Sveriges första musikexport och Amanda är den sista.

(Eller åtminstone den senaste. Och visst fanns det musikaliska exporter som Jenny Lind och Jussi Björling tidigare, men The Spotnicks var de första i det moderna mediasamhället, i televisionens tidsålder.  Premiären för rymddräkterna lär ha varit i teveprogrammet Nya Ansikten 1962. Dräkterna hade använts på 50-talet, i en revy av Povel Ramel, men numret togs bort eftersom ingen kunde höra vad Flickery Flies sjöng inne i hjälmarna. Men i teve var det visuella viktigare och bilderna på de svenska grabbarna i rymddräkter väckte stor uppmärksamhet utomlands.)

The Spotnicks hade rymddräkterna och The Beatles beatlesfrisyrerna. Amanda klär visserligen ut sig till pepparkaka ibland, men tycks annars klara sig bra utan visuell gimmick. Men visst vore en Amanda i rymddräkt (modell science fiction från 50-talet), promenerande på Londons gator, en syn för gudar!

Men till och med utan rymddräkt har AJ alltså redan förtrollat Tyskland. Grattis Amanda! Det måste vi fira med kaffe och munkar. Munkarna är förstås våra gamla bekanta från tyska televisionen, ensemblen The Monks. Här framför de musikstycket Monk Chant. Sätt på lite java och njut! (Lådan ovanpå elorgeln innehåller troligen hembyggda oscillatorer för elektroniska ljudeffekter.)

Och här är lite fina bilder från turnén på kontinenten. (”På kontinenten” är ett gammalt fint uttryck som används alldeles för sällan nuförti’n.) På den översta bilden visar Mr Wiksten sig från sin spexigaste och mest humoristiska sida. Med händerna på väskan förkroppsligar han uttrycket ”varning för skrattkramp”!

(Om de ser lite uttråkade ut beror det på vulkanaskan. Det gick inte att flyga och det glada gänget fick tillbringa många och långa timmar i bilen.)

Pepparkaks-uppdatering 15 maj: Genom omfattande forskning i arkivet har jag hittat det här avslöjande intervjusvaret från Aftonbladet 2007-12-02. Här får vi äntligen en förklaring till varför Amanda Jenssen klär ut sig till pepparkaka ibland:

”Har du varit tomte någon gång? – Nej men jag har varit både pepparkaksgubbe och tärna i luciatågen på mellanstadiet. Men att vara tärna var inget vidare. Ska man vara något så ska man ju vara pepparkaksgubbe eller tomtenisse.”

Annonser

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s