Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

 • Amanda Jenssen 2014
 • Amanda Jenssen Superstar

  Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
 • Följ mig på Twitter

 • Blogkeen

  Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen’s new album released today

Posted by Roger Krook på 05 maj 2010

Amanda Jenssen’s new album Happyland International  Version was released in Sweden today. At least I received my copy of  The junge blonde Schwedin from Bengan’s in the mail today. (As promised.)

Det andra albumet (Happyland första version) förbeställde jag på samma sätt och det var även signerat av ni-vet-vem när det damp ner på utsatt dag. Det första albumet köpte jag däremot direkt ur Amandas hand. (Dvs hon signerade det.) Då gick det förbi en afrikansk familj,  turister på besök i det exotiska Sverige. De stannade när de såg den tjusiga blondinen som skrev autografer och lyfte upp barn i knät. De visste inte vem hon var, men förstod att hon måste vara en stor stjärna i Europa.

Redan då hade Amanda Jenssen sin speciella kombination av gullig empati och cool stjärnglans –  i sin utstrålning och ännu mer i det hon gjorde. I motsats till Thore Skogman, som jag har berättat tidigare. Inte dåligt av en tonårsflicka som nyss blivit känd genom en talangsåpa.

Idoldyrkan är en förälskelse och som alla förälskelser lite galen. När jag fått min skiva gick jag in i en hiss och grät en skvätt lite diskret. Inte för att jag var hysterisk på något sätt, utan för att jag var glad och rörd. Love knows no reasons och den tidiga amandofilin kände inga orsaker. Vi tyckte inte bättre eller sämre om Amanda Jenssen när hon var sjuk och gjorde ett dåligt framträdande någon gång. I sådana ögonblick kan den fanatiska idoldyrkan fungera som ett titthål rakt in i den gudomliga kärleken. Eller vad man nu vill kalla det som är större än man själv.

Och att idolen verkligen hade himlens stjärnor i sina mörkblå ögon (jag kollade för säkerhets skull två gånger) var förstås ett plus. Men som sagt, love knows no reasons. Det gäller åtminstone katter och idoler, de tvåsamma mänskliga relationerna vill (som bekant) gärna bli mer komplicerade när det kommer in äganderätt och annat i bilden. Eller när allt blir ekonomi som när kompisarna säger ”F-n vad jag är avundsjuk på dig för din nya flickvän!” respektive ”Hade du inte kunnat få någon bättre?”

Den positiva värderingen förutsätter ju att det finns en (möjlig) negativ värdering. Enligt det lättförståeliga filosofisystemet advaita-vedanta kan man dock kringgå detta på ett enkelt sätt. Den totala fullheten är inte riktigt full om den inte även innehåller tomheten. På så sätt slipper man dualiteten och allt blir ”bäst”. Precis som en mor transcenderar logiken när hon tycker bäst om båda sina tvillingar – trots att det rent logiskt är omöjligt. (Att tycka exakt lika mycket om dem är något helt annat, då handlar det om konkurrens och millimeterrättvisa. ”Lika mycket” kräver att det finns en relativ dimension eller en skala, något som saknas i den totala fullheten.)

Därför är det min övertygelse att man ska försöka bli mer och inte mindre besatt av idoler (och katter) i vår avförtrollade tid, där den mesta energin annars går åt till att höja det egna värdet på arbets- äktenskaps- och köttmarknaden. Vårda varumärket eller dö. Då är det skönt med en idol (eller katt) som bemöter alla med villkorslös kärlek. När en nervös begåvningshandikappad man får samma respekt som den lilla tjejen som säger: -Mamma, man får krama henne! Kort sagt: När alla fans är bäst!

Nu är Die Jenssen en internationell artist och blir kanske (av majoriteten) mer kritiskt värderad än galet älskad. Det fina är att die junge blonde Schwedin klarar en sådan kritisk granskning. Hon är både cool och unik, två egenskaper som smäller högt på senmodernitetens iskalla marknadsplats.

Och med värmen i Amandas hela uppenbarelse och konstnärliga gärning blir senmoderniteten lite varmare. Därför tycker jag man kan köpa hennes nya album och hoppas att royaltyn räcker till en burk kattmat.

Och ja, även i det här texthäftet tackar AJ Morbus Family.

PS

Enligt Spotify existerar inte det här albumet (ännu) och det känns helt rätt. Jag sätter mig på mattan, laddar spelaren med den alldeles färska plattan och lyssnar i lugn och ro. Och den är bra som attan.

And now for something completely different: På Amanda Jenssens tre officiella svenska hemsidor (svensk-tysk, svensk.engelsk och svensk-svensk) finns det olika grejer. Klicka alltså på alla tre flaggorna (varav två är svenska) för att inte missa något. Just nu finns det schyrre pics från konstjärten i Copenhagen Jazzhouse. 🙂

DS

Annonser

5 svar to “Amanda Jenssen’s new album released today”

 1. Tomas said

  På andra plats på Tysklands Top 10 Rock Albums, före Scorpions, Slash, Queen och Rammstein!
  http://www.apple.com/euro/itunes/charts/top10rockalbums.html
  Det blir många kattmatsburkar det.

 2. Tomas said

  Happyland ligger på 9:e plats på iTunes i Tyskland just nu. Det är lite grymt. (Klicka på svenska flaggan längst ner i iTunes Store och byt till Deutchland). Kolla albumlistan (Alben) till höger.

  • Tomas said

   Och så ska man tänka på att Tyskland har 82 miljoner potentiella skivköpare. Sverige har 9. Så en niondeplats blir himla många skivor…

   • Ja Little Gerhard sade en gång att 100,000 plattor i Sverige motsvarade en miljon i Tyskland. Eller nåt. 🙂 Nu ser jag att Amandas svensk-tyska hemsida uppmärksammat placeringen på iTunes, men det tycks gå bättre för AJ i Tyskland än vad vi kanske märker annars!

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s