Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen, skitnödiga stockholmare och fulla lantisar

Posted by Roger Krook på 05 mars 2010

Jag kommer inte ihåg vem som har sagt det, men det är genialt i all sin enkelhet: Stockholm är Sveriges skitnödigaste stad. Det är en perfekt beskrivning av spända människor som är helt upptagna av sin egen coolhet och aldrig kan slappna av – med resultatet att de blir smått löjliga. Stockholmaren som börjar gå åt fel håll på tunnelbaneperrongen och fortsätter ända bort till rulltrappan och vänder är en klassiker.

Huvudstadens så kallade inneställen har alltid präglats av samma skitnödighet. Om man bara tänker på att synas på rätt ställe med rätt människor är det svårt att slappna av och slå klackarna i taket. Så jag kan förstå att Amanda, även om hon skulle kunna gå förbi alla köer, hellre myser med en gitarr och en flaska rödvin i goda vänners lag.

Schablonbilden av landet är inte snällare. Där är nöjeslokalernas motto: Var full när du kommer in och kryp ut. Gästerna grundar med groggen och kommer, raglande och sluddrande, vid midnatt. Och sedan – sedan börjar de supa.

På åttiotalet var Södermalm fortfarande en arbetarstadsdel där man röstade rött och jobbade svart. På pubar och fik fanns en äkta atmosfär med söderorginal, fjärran från moderaternas Alexandra och Café Opera. Men nöjeslivet vid Medborgarplatsen var ungefär som idag, med glamrockarstället Ritz som juvelen i kronan. Där drev två bröder klubben Zoo innan de öppnade helrätta Melody vid Stureplan.

Jag minns särskilt väl när jag bytte ut mustaschen, hockeyfrillan och blåjeansen mot en mer Billy Idol-inspirerad look: Vitt hår som stod rakt upp, renrakat fejs och svarta läderkläder. Plötsligt började en massa svartklädda tjejer (och en del svartklädda killar) på tunnelbanan se mig djupt i ögonen. Visst var vi skitnödiga, men det var en härlig tid med frisyrgelé, bubbelpooler, Ulla-Bella och Samantha Fox…

När inflyttade stockholmare började kalla en del av Södermalm för Sofo (med en syftning på yuppifierade arbetarstadsdelen Soho i London) ruskade många äkta söderbor uppgivet på huvudet. Men Amanda träffade väl inte så många äkta söderbor och i min fanfiction förutspådde jag att hon skulle bosätta sig på Bondegatan.

Nu har Amanda redan hunnit flytta till det städade medelklassområdet Vasastan, en gång präglat av barnrika familjer och miljöskadliga industrier. Hon har sagt att det är en fördel att folket i Vasastan sover på nätterna, så hon kan komponera sin musik i lugn och ro.

Att dela in Stockholm i olika stadsdelar är naturligtvis en förenkling, precis som att dela in Sverige i stad och land. Visst finns det skitnödiga människor i glesbygden och fulla raggare i storstaden. Och alla halvstora orter har ju sina subkulturer med folk som är mer eller mindre inne.

Vad jag vill komma till är att Amanda Jenssen fungerar lika bra för en skitnödig publik i huvudstaden som för redlöst berusade personer ute i landet. På något sätt transcenderar hennes konst både det ena och det andra.

Förra gången såg vi även att Frk Jenssen behärskade både en berusad, stående publik utomhus (sommarturnén) och en sittande, nykter publik inomhus (höstturnén). Vårturnén kan väl beskrivas som en klubbturné, på olika orters trendigaste scener. Nu börjar även nyheterna om hennes medverkan vid sommarens festivaler droppa in. Och då blir det väl lindrigt nyktert. Men förmodligen mer flytande varor än smokey och cokey. Popfestivalerna har väl inte så mycket gemensamt med Woodstock längre. Eller sjuttiotalets proggfester där det inte alltid var tobak i pipan.

Men vem behöver konstgjord hänryckning när det finns musik? Berusa er! Med jazz och swing.

Och här är lite nyhetslänkar, inklusive entusiatiska recensioner av Jenssens klubbturné:

Amandas dekadenta elegans

Vill höra mer av Amanda Jenssen

Skrålande människor

Amanda Jenssen

Putte i parken

Siesta

Jenssen dominerar Svensktoppen

Det dyker upp en del klipp från turnén på Youtube. Här är ett:

Här är mer (Pga auto-kod-raderingen i wordpress.com måste jag gå omvägen via Blogger): Tranan & Elsewhere

(Observera att du kan ställa in bildkvaliteten, hoppa i spellistan och se i större format.)

Om du vill bädda in spellistan på din egen blogg eller sida så finns den >>>här<<<. (Kopiera bara html-koden i rutan ”inbäddningsbar spelare.”)

Till sista skriket

Annonser

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s