Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Amanda does Göteborg

Posted by Roger Krook på 27 februari 2010

Vid arton års ålder klev Peggy Lee in i Benny Goodmans storband och sjöng swing så folk höll på att smälla av. Men sådant ska egentligen inte kunna hända. Jazz kräver mognad och erfarenhet för att bli trovärdig.

Det fantastiska med Amanda Jenssen är att hon alltid överraskar. När man tror att man har förstått sig på henne vrider hon till allt ett varv extra och gör något helt oväntat, som överträffar ens vildaste fantasier.

Klippet från Göteborg nedan är för mig ett lysande exempel på detta. Bara kroppsspråket på scenen är värt en mässa. Klädd i partyhatt lyckas Mandy rymma Cab Calloway, Peggy Lee, Marilyn Monroe och en bedagad nattklubbssångerska i 50-talets Texas i samma kropp. Hur nu det går till. Och att kalla hennes uppenbarelse sensuell måste vara årets underdrift.

Musikaliskt är det här ännu märkligare. Amanda är ju aldrig retro, men här går hon omkring i röken och rimmar på smokey och cokey så Cab Calloway skulle ha blivit stolt. Och på ”cokey” sätter hon pekfingret på näsan. Det gjorde nog aldrig Alice Babs när hon sjöng på Sonora.

Amanda är stadigt förankrad bakåt, i traditionen och historien. Samtidigt blir det aldrig nostalgi eller imitation, det blir bara… Amanda.

Vad jag försöker säga är att det här helt enkelt är osannolikt bra. På fullaste allvar menar jag att Amanda Jenssen, i sådana här stunder då hela hennes charm och geni får lysa klart, glimmar till och presterar något av den bästa musik man överhuvudtaget kan höra idag.

Bilder på Rockfoto.nu

Emilie om konserten

GP om konserten

Till det senaste

Annonser

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s