Amanda Jenssen Bloggen

Det behöver inte vara något fel på swing för att så många ungdomar tycker om det

 • Amanda Jenssen 2014
 • Amanda Jenssen Superstar

  Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
 • Blogkeen

  Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen som konstnär, idol och föredöme

Posted by Roger Krook på 07 december 2009

Bild: Svt

Amanda Jenssen har uttryckt att hon vill förknippas med sitt musikskapande och inte vara känd för att hon är känd. Att Amanda tas på allvar som kompositör och musiker är väl årets underdrift, så det målet har hon uppnått till hundra procent. Recensionerna av Happyland och nomineringarna till årets kompositör, textförfattare, producent, artist och kvinna torde ha undanröjt alla tvivel.

Idoler är inget nytt, i Romarriket var gladiatorerna idoler. Men först med stumfilmen föddes den moderna idolen. De två största var Douglas Fairbanks och Mary Pickford. För att bli idol räckte det inte längre med att vara bra, man måste ha ”det”. Mary Pickford var världens första it-girl, en tjej som hade ”det”. När hon och Douglas Fairbanks kom till Stockholm väntade ett folkhav av fans på Centralen. Att Amanda Jenssen kallades flickan med det när hon gjorde sitt genombrott i televisionen var ingen slump.

Idoldyrkan är en speciell form av förälskelse. Genom media som film, teve, video och Internet upplever vi en subjektiv närhet till idolen. Vi kan förlora oss i hennes blick och komma riktigt nära. Genom intervjuer kan vi komma inside her head, lära känna hennes tankar och känslor. Paparazzi lever på vår önskan att få se äkta snapshots, se hur idolen egentligen är privat.

Samtidigt finns ett objektivt avstånd. Idolen finns kanske i en annan världsdel, eller bakom ett kravallstaket. Dessutom känner idolen inte oss personligen, även om magin kan bestå i att idolen tycks tala direkt till sina enskilda fans. Att få möta idolens blick på en konsert eller signering är en nåd att stilla be om. Inom vedantafilosofin kallas det darshan och anses ge en glimt av universum eller evigheten. Men genom modern teknik kan vi få möta idolens blick när vi vill, till exempel genom att titta på bilden ovan.

Hur är det då med rollen som föredöme? Tack bra.

Även i årets upplaga av Idol har det funnits en begåvad och charmig tjej, som kallats it-girl och rolemodel. Hon har dessutom kallats Amanda Jenssen-imitatör och fansen har med inlevelse diskuterat hennes rådjursögon. Ja, att kunna äta kameran  med ögonen är viktigt om man vill slå i visuella media. När Tove Styrke fått frågor om sin musiksmak har hon sagt: -Jag gillar mest gammal musik, men just nu är jag inne i en Tom Waits-period.

Hånskratta åt det om du vill, men jag tycker det är gulligt och rörande om Amanda Jenssen kan vara ett föredöme för dagens unga tjejer. Även för dem som redan själva fått idolstatus och egna fans.

Till senaste inlägget

Annonser

4 svar to “Amanda Jenssen som konstnär, idol och föredöme”

 1. J said

  Ville bara sticka in en lite komentar och säga att även Mariette har sagt att hon insireras av amandas musik! det tycker jag låter fint, ja 😉

 2. Tomas said

  Jo, det finns många likheter. Tove har sagt att hon inte kollat mycket på Idol, som Amanda också sade, men Amanda såg hon och gillade. Tove halkade också in i Idol på ett bananskal, hennes mamma anmälde henne i smyg. Tove har Johnny Cash som en favorit, likt Amanda. Hon hade ett jazzband hemma i Umeå innan hon kom till Idol. Du har väl sett hennes Mack The Knife i Idol? Fantastiskt.

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s