Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Give me a reefer and a bottle of gin

Posted by Roger Krook på 13 november 2009

smoke and drink

Rubriken kommer från en sång med Billie Holliday. Bessie Smith, en annan av Amanda Jenssens musikaliska förebilder, rökte så mycket reefers i grammofonstudion att grannarna klagade. Och hur var det egentligen med den glade och alltid välklädde Cab Calloway? När han var i åttioårsåldern frågade en journalist vad cokey och smokey i texten till Minnie the moocher egentligen betydde. Kokain och marijuana förstås, sade Cab Calloway vänligt. Knark var något mina musiker kunde relatera till. Och många av de legendariska bluesinspelningarna är gjorda i fängelser.

Nu blir man inte bättre musiker av att supa, knarka eller sitta på kåken. Snarare tvärtom. Däremot har konst och kultur alltid haft en koppling till det inre och yttre mörkret. En av de mörkaste (och bästa) svenska böckerna som skrivits är 491. Man blir inte förvånad när man får höra att författaren tog livet av sig lite senare. Och Kafka hade det inte heller så roligt, som det stod på en populär t-shirt en gång i tiden.

Att Amanda Jenssen tar ett steg in i mörkret med albumet Happyland bekräftar därför det jag misstänkt: Hon vill vara en seriös musiker mer än hon vill ligga på englandslistan.

Vår hjältinna är inte den enda som gjort den prioriteringen. En av 1900-talets mest begåvade musiker var Frank Zappa. En journalist frågade varför han inte använde sin begåvning till att göra hits och bli miljardär. Med en syftning på Michael Jackson svarade Zappa: -Vem vill gå omkring med en ynklig liten näsa och bara en handske? Ja, vem vill göra det?

Amanda har otaliga gånger förklarat att hon inte är någon ledsen eller deprimerad människa. Men när hon är på gott humör skriver hon inga låtar. Och Jenssen är alldeles för smart och medveten för att glorifiera missbruk eller psykisk sjukdom.

Trevlig helg, alla amandofiler!

Till senaste inlägget

Annonser

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s