Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

 • Amanda Jenssen 2014
 • Amanda Jenssen Superstar

  Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
 • Följ mig på Twitter

 • Blogkeen

  Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen enligt amandosfären

Posted by Roger Krook på 12 februari 2009

Amandalover.blogg.se

Fotograf: Amandalover.blogg.se

Amandosfären är en variant av bloggosfären, en kraft, rörelse eller sfär i den ip-baserade cyberrymden. I amandosfären finns fansajter, forum och amandofila (amandaälskande) bloggar. Precis som i bloggosfären så finns det ingen hierarki, formell struktur eller ledning. Man kan inte bli chef eller få bestämma över andra. Istället kan man få uppskattning och trovärdighet om man åstadkommer något mysigt. Men man ägnar sig nog åt det amandofila mest för att man inte kan låta bli.

Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) har väl någon miljon svenska fans, om man ser på omröstningar och topplistor. De som befolkar amandosfären kan sägas utgöra den hårda kärnan, hardcorefansen. De verkliga entusiasterna är kanske bara några tiotal och utgör den hårda kärnans mitt, kollapsad materia i molnets centrum. Sedan finns det ett tätt moln runtomkring med tusentals fans som gillar Amanda Jenssen, köper hennes skivor och går på hennes konserter.

Forum, bloggkommentarer och bloggar fungerar som informationscentraler. En stor nyhet som tex att en ny låt av Amanda Jenssen finns på nätet, kan via detta nätverk spridas mycket snabbt och effektivt. Som på resten av Internet finns det många som är piggast på natten och då besöker bloggar och forum. Om amandosfären sover så är det möjligen på förmiddagen.

De amandofila bloggarna är väldigt olika, både när det gäller inriktning och hur ofta de uppdateras. Gränsen är dessutom svår att dra. En del amandabloggar skriver om annat och en del icke-amandabloggar skriver ganska ofta om ämnet Amanda Jenssen.

Det intressanta är att alla kan bidra med det de är bra på, eller snarare det de tycker är roligt. Några skriver fanfiction, några hänger på forum, några fotograferar, några lägger upp videoklipp, några samlar in nyheter, några är fullfjädrade nördar och några använder sin poetiska förmåga till att lovprisa idolen.

Precis som i bloggosfären skapar detta kreativa kaos en helhet, som ibland kan åstadkomma stora saker.

Något man inte kan bortse från är fansens och amandosfärens betydelse för marknadsföringen av Amanda Jenssen. Sedan en tid säger många att den viktigaste marknadsföringen görs utanför huset, av entusiastiska individer och grupper. Detta gäller kanske särskilt produkter som till stor del är ett varumärke  kopplat till en viss livsstil, i mindre grad dagligvaror som toalettpapper.

Ett bra exempel, påpekade en god vän till mig häromdagen, är bilar. Bilreklamen är fortfarande som på femtiotalet: Man framhäver prestanda, toppfart, motorstyrka, acceleration, utseende och status. Om folk köpte bilar på rationella grunder skulle dagens bilar se helt annorlunda ut, framförallt i städerna. Men folk är inte rationella och kommer nog aldrig att bli det. Man köper det andra tycker är coolt.

När folk köper det andra tycker är coolt, så flyttas fokus från företagens ”branding” till det som sker i folks huvuden. Det viktigaste blir vad både köpare och icke-köpare tycker om produkten. Då är det väldigt intressant hur snacket går bland fansen. I början försökte vi medvetet propagera för Amanda Jenssen i forum och kommentarer, både inom och utom Sverige. Detta är nog inte nödvändigt. Bara genom att gilla Amanda är man med och skapar uppfattningen (eller varumärket) att Mandy är en cool artist, som en massa folk gillar. Då kommer många att tänka: ”Den där Amanda Jenssen ska man tydligen gilla nuförtiden” och provlyssna hennes musik. Då blir de hooked on Amanda och den världsomfattande epidemin M.A.C. har skördat ännu ett offer.

Därför börjar jag tro att man inte nödvändigtvis måste försöka övertala andra hur bra Amanda Jenssen är. Det räcker att leva ut sin amandofili och därmed vara med och skapa trenden att alla älskar Amanda Jenssen, hennes musik och allt hon står för.

Till det senaste inlägget

Annonser

6 svar to “Amanda Jenssen enligt amandosfären”

 1. Sasty said

  Så är man tydligen ”kollapsad materia i molnets centrum”. Jag är inte helt säker på vad det innebär – naturvetenskap var aldrig min grej – men det låter onekligen fint och lite imponerande.

  Håller för övrigt på att läsa ikapp tre veckors Krook-produktion, vilket självfallet är en högtidsstund. Hittills har den varat i 40 minuter och jag har flera inlägg kvar…

  • Sasty: Här kommer bloggens nya feature, en trådad kommentar…Tack för din kommentar och de vänliga orden! 🙂

   Jag tror kollapsad materia är ett svart hål, där atomens kärna och elektronerna tryckts ihop till en klump. En bra beskrivning av de hårdaste av hardcorefansen, eller hur? 😉

   • Sasty said

    Är det inte svarta hål som uppslukar allt och inte släpper ut någonting? Det låter inte som en så bra liknelse… Snarare har ju M.A.C.-utstrålningen en tendens att påverka omgivningen i positiv riktning.

   • Sasty: Men enligt en teori fungerar de svarta hålen som portar till en annan dimension eller ett annat universum. Man sugs in i den förtätade, absoluta amandofilin och hamnar i en högre verklighet! It happens me all the time 🙂

   • Sasty said

    Detta var en ny teori för mig, men det låter ju onekligen trevligt.

   • Det kallas wormhole eller maskhål, öppningar mellan världarna. Jag skrev någon gång att Amanda själv var ett maskhål till en högre värld, men att kalla henne något med ”mask” eller ”worm” är ju nästan en förolämpning. 😉

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s