Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen är creddig

Posted by Roger Krook på 30 januari 2009

Amandalover.blogg.se

Fotograf: Amandalover.blogg.se

I det senmoderna nätverkssamhället är det livsviktigt att ha rank, trust, authority eller på vanlig svenska: Cred. Både artisterna och deras fans måste tänka på att låta sig dras till det creddiga och sky det ocreddiga. Var rädd om din image, den är en del av din personlighet!

Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) hör  till de mest medvetna när det gäller detta varumärkesbyggande. När andra inte kan motstå att få allt ljus på sig genom att lämna ut sitt privatliv eller larva sig i teve, så är Amanda konsekvent i sin profilering som seriöst arbetande konstnär och artist: Hon skriver musik och hon spelar upp den. De som vill diskutera mer sensationella saker göre sig icke besvär.

När folk klagade på Amanda Jenssen sade Peter Swartiling: -De som inte förstår sig på henne kan lyssna på Arvingarna. Det var en förolämpning, eftersom Arvingarna saknar cred. Ändå har de och andra dansbands- och schlagerartister en stor publik. Detta avspeglar den gamla motsättningen mellan highbrow och lowbrow, finkultur och skräpkultur. Just nu upplever ändå schlager och dansband en upphöjning som kulturfenomen. Ett tag var det bara bonnläppar och losers i husvagnar som tittade på Melodifestivalen. När Sverige var värd för ESC gjorde den svenska musikeliten en motfestival och demonstrerade på gatorna. Nästa år blev det ingen melodifestival alls i vårt avlånga land.

Det dåliga kan vara bra, om det upphöjs till kitsch (som Melodifestivalen) eller kult (som Pop-Sixten och gamla svenska UFO-filmer). Den ganske okände Pop-Sixten (aka Sixten Jansson) är ett extra intressant fenomen. Kolla på hans myspace, en stor del av hans vänner kommer från den svenska musikeliten. Det exklusiva är alltid creddigt just genom att det per definition utesluter de flesta Svenne Banan-typerna.

Det ökade intresset för stofilt, kitsch, kult och gammal populärkultur tror jag handlar om mod. Det krävs mod för att ha en gammal bandspelare, som rent tekniskt är hopplöst ute. Men om man är så inne som Amanda Jenssen kan man kosta på sig att säga: -Den där bandspelaren är lite old-fashioned, det gillar jag. Vågar man gilla Pop-Sixten är man antingen byfåne, eller så är man alldeles otroligt cool. Man balanserar ändå på en vass egg och precis som när det gäller bandspelaren krävs det ett visst mod för att sticka ut genom att vara coolt töntig.

Helt konsekvent har nerd nästan blivit något positivt och företag marknadsför sig med att deras personal är nördar. De gamla nerd-filmerna hör till mina favoriter, men där är ”Snorkråkan” och de andra nördarna inte bara passionerade, de är verkligen helt ute. Varje gång  jag sett en nerd-film går jag omkring med en massa pennor i bröstfickan den närmast följande veckan eller så, så denna form av utanförskap måste på något sätt kännas inne.

Amanda Jenssens fans diskuterade om det var creddigt att ge ut en hitlåt som Do You Love Me och om det var bra för imagen att vara med i Allsången. Ett tag spreds ett hemskt rykte att Amanda skulle vara med i en ocreddig julgala, men det visade sig vara falskt. I de två andra fallen visade det sig att Amanda hade fattat helt rätt beslut och båda sakera blev viktiga trappsteg i hennes karriär.

Att Melodifestivalen fått en gay- och kitschstatus som är helt rätt bevisas av att Amanda Jenssen var där och glatt förklarade att hon röstade på Christer Sjögren.

Läs mer om fenomenet Pop-Sixten här: Dum-Affe om Pop-Sixten

Till senaste inlägget

Annonser

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s