Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Endast för Amanda Jenssen-nördar

Posted by Roger Krook på 27 januari 2009

Amanda Jenssen på turné 2008

Amanda Jenssen halkade in på ett bananskal men stannade kvar på banan.
Fotograf: Amandalover.blogg.se

Det finns statistik om det mesta och Google Trends kan ge fascinerande rapporter om vad folk söker efter. Förmodligen säger detta något om hur ”trendigt” något är för tillfället. Bloggsök på bloggportalen.se ger en fingervisning om läget just nu, men Google Trends är några strån vassare. Den amandofile nörden kan lätt själv generera sina egna rapporter, här är ett exempel:

För att se hur teveprogrammet Idol påverkade folks intresse för Mandy söker vi på 2007 och sökbegreppen amanda jenssen, amanda jensen, amanda idol:

Google Trends Idol

Före september 2007 var det ingen som sökte efter vår hjältinna. I september 2007 hände det saker. Observera att alla sökte på det felstavade namnet i början! (I Lund (!) sökte alla på det felstavade namnet.) Sedan sökte man ungefär lika mycket på alla tre begreppen. Intresset för kombinationen amanda + idol var av någon obegriplig anledning störst i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det ser nästan ut som en kurva från Masters & Johnson, med en klimax kring idolfinalen i globen. Den nedre kurvan visar hur även nyhetsreferenserna peekade omkring idolfinalen. Vad hände 2008?

Google Trend efter Idol

Intresset minskade under hela början av 2008 och nådde botten i mars. Troligen gjorde Do You Love Me en del för att hålla kvar intresset i början av året. Observera att ingen sökte på kombinationen amanda + idol längre!

En topp i början på maj beror säkerligen på albumsläppet. Sommarturnén pågick (i princip) juni, juli och augusti. Amanda gjorde succé i Allsång på Skansen den 8 juli. Intresset var som störst under slutet av juli. Sedan augusti 2008 ligger sökningarna på en jämn och stabil nivå, vilket kan tolkas som att Amanda Jenssen har blivit en etablerad artist och kändis.

Nyheterna är den nedre kurvan. Mest nyheter är det i samband med albumsläppet och början på sommarturnén. I slutet av november är det en märklig topp på nyhetskurvan.

Om du är amandofil nörd och kalenderbitare, så hoppas jag du kommer ha mycket glädje av detta ganska fantastiska statistikverktyg.

Förresten: Det här visar att Amanda Jenssen har helt rätt i sin bedömning av den mediala uppmärksamheten före, under och efter Idol 2007. Vad hade du väntat dig?

Mycket nöje!

Till nyaste inlägget

Annonser

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s