Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen om ett liv efter Idol 2007

Posted by Roger Krook på 26 januari 2009

Amanda Jenssen och Pär Wiksten 2008

Efter Idol blev det tyst, men sedan fick Amanda Jenssen sitt verkliga genombrott
Fotograf: amandalover.blogg.se

Att Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) vann två Rockbjörnar har gett en hel del publicitet, bland annat en intervju i Nyhetsmorgon. Det hon säger om tiden efter Idol, i den amandofila historieskrivningen kallad Den Stora Tystnaden, är särskilt intressant:

”Den riktiga utmaningen var att överleva efter Idol 2007. Folk uppmärksammar en om man är på tv. Det svåra är efteråt. Att fortfarande lämna någon slags avtryck…”

Amanda Jenssen i Nyhetsmorgon

Problemet var tydligen inte bara att skapa en ny identitet istället för den som idoldeltagare, utan även att få publicitet i denna nya roll. En dag i december 2007 gick jag in i den lokala livsmedelsbutiken och Amanda såg på mig från tre olika tidningsomslag, en kvällstidning, en veckotidning och en tevebilaga. Som Daniel sade i dokumentären om kvalveckan: Det är otroligt vad mycket uppmärksamhet det ger att vara med i teve, tänk på det ni som vill synas!

Få har lyckats bygga ett nytt varumärke efter Idol, utan att stämplas som den där som var med i Idol. Amanda var (enligt det hon sagt senaste dagarna) orolig för att hon kanske hade bränt sitt namn och för alltid skulle förknippas med såpan. Samtidigt fanns det alltså en svårighet att få publicitet över huvud taget, när man inte längre var en följetong med miljonpublik på bästa tevetid.

Tyvärr har somliga missförstått detta och tror att Amanda tar avstånd från Idol. Det har hon aldrig gjort, utan tvärtom sagt att Idol var ett bananskal som hjälpte henne att halka in i nöjesbranschen och bli känd över en natt. Det var ju ingen större rusning till hennes Myspace innan hon blev Idol-Amanda. De flesta kände ju helt enkelt inte till Amandas existens och kunde inte söka efter något de inte visste fanns. Visst hade Amanda Jenssen blivit känd även utan Idol, men det hade säkert tagit längre tid.

Jag tror att alla inte riktigt förstår vilken oerhört seriöst arbetande artist och konstnär Amanda Jenssen är, eller ens hur en oerhört seriöst arbetande artist och konstnär tänker. De (ytterst få) som klagar tillhör nog Generation X eller den lata generationen. Amandas jämnåriga i den målinriktade Generation Y förstår nog bättre vilken tjusning det innebär att satsa allt och försöka åstadkomma något fantastiskt. Och har man Amandas enorma talang, så vore det ju dumt att inte använda den fullt ut. Amanda hade kunnat larva sig i teve och sjunga radiohits, men istället har hon valt sin unika och betydligt svårare väg – och lyckats!

Tiden är på Amanda Jenssens sida och det blir mer och mer normalt att vara lika seriös och målmedveten som hon. Konkurrensen från Kina och Indien har snart gjort tänkandet att det är fult att vara för prestationsinriktad hopplöst omodernt och helt ohållbart för den som vill lyckas med något. Jorden har blivit rundare och en svensk skrattande bebis på Youtube kan göra succé i både Falköping och Madrid. Det finns redan Amanda-kopior i andra länder. (Se inlägget ”Gissa sångerskan” på min gamla blogg.) Idag Sverige, imorgon hela världen.

Amanda har sagt att hon ska göra ett nytt album under 2009, men inget om sin utlandslansering. Verkligheten är väl den att en utlandskarriär kräver långt, hårt och målmedvetet arbete. Robyn började för femton år sedan. Om någon sätter emot sätter jag en flaska hallonsoda på att Amanda Jenssen har en internationell karriär om fjorton år!

Till nyaste inlägget

Annonser

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s