Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen om att vara idol

Posted by Roger Krook på 12 januari 2009

Linda Skugge har intervjuat Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) för Aftonbladets stora lördagsintervju – över ett helt uppslag. Linda Skugge säger på sin blogg hos Amelia att intervjun var en av höstens höjdpunkter och att Amanda är en superfin tjej. Så här ser intervjuaren med tillhörande offer (det är hon i pälsmössa) ut:

Amanda Darling

Rubriksättaren har gjort ett bra jobb och får mig att bli riktigt orolig. Oro, ångest och galenskap utlovas. Det enda Amanda Jenssen kan göra är att fly till badkaret, men då tycker katten att hon (Amanda Jenssen, inte rubriksättaren) är dum i huvudet.

Kvällstidningar är alltid kvällstidningar, men bakom rubrikerna är det en bra intervju. Linda Skugge utgår, inte helt oväntat, från sin egen enkla person. Hon skriver att hon är orolig för att Amanda, som hon själv gjorde när hon var i den åldern, ska springa ute på Stureplan och ty sig till äldre, fulla killar. Amanda borde ha en äldre, erfaren tjej som tog hand om henne. När man är nitton år ska man inte gå ut på Stureplan, säger Linda Skugge till Amanda Jenssen.

Jag är inte nitton och jag går inte ut på Stureplan, säger Amanda. Intervjuaren säger då att Amanda borde ha någon vettig person att prata med. Jag har killarna i bandet och mina gamla kompisar, säger Amanda. Det bästa är att vara så upptagen så man inte hinner googla sig själv, säger Linda. Ännu bättre är att stänga av datorn och spela kort istället, säger Amanda.

Till slut konstaterar Linda Skugge att Amanda är ok och har koll på läget. Den oro rubrikernas larm fick mig att känna är borta.

Intervjun innehåller inga direkta nyheter (för oss som googlar Amanda varje dag) men ändå en del tänkvärdheter. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att 2008 var ett hektiskt och omtumlande år för Amanda. Även positiva förändringar är påfrestande och Amanda gjorde allt på en gång: Slutade skolan, flyttade hemifrån, bytte stad, började jobba, blev känd, gav ut skivor, åkte på turné, geniförklarades, blev inbjuden till premiärer och analyserades i media. Amanda säger till Linda Skugge att hennes liv är som en karusell, som aldrig slutar snurra, just nu.

All publicitet är inte vänlig, men det hör till spelets regler. En så snäll människa som Charlotte Perelli har tex blivit beskylld för att vara allt från manlig transvestit till ett UFO. Beam me up, Charlotte!

För en känslig konstnär är detta ingen tröst. Ingmar Bergman kallade negativa recensioner för giftpilar som gjorde stor skada. En gång slog han en kritiker på käften. Efteråt sade Ingmar Bergman att han ångrade sig. Han ångrade att han inte slog hårdare.

En del kändisar googlar sig själva innan de går på morgonens första besök på utedasset. Amanda säger att hon medvetet undviker att läsa all skit som skrivs. Särskilt mycket skit om Amanda skrivs dock inte längre. Under Idol var folk för eller mot de olika deltagarna och det fanns några som kallades amandahatare. Idag är dessa personer försvunna och negativa inlägg är oftast på nivån ”Är Amanda Jenssen verkligen så bra som alla säger?” Men visst skrivs det en del skit och visst kan det vara bra att välja vad man läser. Blondin-Bella har anställt folk som läser kommentarerna på hennes blogg, så hon slipper läsa alla hotelser och skamliga förslag. Även den som till varje pris vill synas kan behöva vissa gränser.

När Britney Spears kommer ut på gatan väntar tjugo bilar med paparazzis. Amanda Jenssen kan fortfarande åka tunnelbana. I en annan intervju berättade Amanda om en kväll i tunnelbanan, då det kom fram folk och utan att säga något började ta bilder av henne. Amanda kände sig som ett djur på zoo och visste inte hur hon skulle hantera situationen.

När Rachmaninoff (han med de svårspelade pianokonserterna) gjort succé kollapsade han. Kravet att kunna överträffa sig själv med nästa komposition blev övermäktigt. Men med lite hjälp och stöd kom Rachmaninoff ur sin framgångsdepression och fortsatte komponera odödliga mästerverk. Amanda Jenssen tycks veta att framgång inte automatiskt innebär att man är glad resten av livet. Hon har sagt att framgång ger kickar, men att den inte gör att man är glad hela tiden. Det känns tryggt, många har blivit besvikna när de nått sina mål och livet trots detta inte blivit ett oavbrutet glädjerus.

Om detta är idolskapets baksidor, så berättar Amanda Jenssen även om framsidorna för Linda Skugge. Heltidskonstnären har sin hobby som arbete och världens seriösaste och oseriösaste jobb. Dessutom kan Amanda oftast sova till tolv och följa sin naturliga dygnsrytm. (Frank Zappa var ett snäpp värre och gick upp klockan fyra på eftermiddagen varje dag.)

En nåd att stilla be om för många deltidsmusiker, som måste gå upp fem eller sex och släpa sig iväg till Det Djävla Lagret varje morgon, tänker jag och lägger försiktigt intervjun bland mina andra amandofila urklipp i skafferiet.

A new day (and week) has begun.

Till nyaste inlägget

Annonser

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s