Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

 • Amanda Jenssen 2014
 • Amanda Jenssen Superstar

  Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
 • Följ mig på Twitter

 • Blogkeen

  Amanda Jenssen Bloggen

Eftersnack: Amanda Jenssen på Grammisgalan 2009

Posted by Roger Krook på 09 januari 2009

Traditionella könsrollerFörra året kritiserade Bert Karlsson Amanda Jenssens utseende, men Amanda var ändå vänlig och skålade med honom i direktsändning. I år tycks Bert ha fått bättre syn, för han säger att Amanda var den klart snyggaste tjejen på Grammisgalan. Snart kanske Bert kommer hem till Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) och stryker hennes blusar? (Se Beam me up, Mr Wiksten!, klicka på Mina Bästa i menyn ovan.)

Glife

När en prisutdelare drog mossiga könsrollsskämt kunde man höra att en tjej buade. Enligt obekräftade rykten var denna tjej en viss Amanda Jenssen. Om det var hon, så var det helt oväntat och därför precis vad man kan vänta sig av Amanda Jenssen.

Skämten gick ut på att kvinnor är måttligt intelligenta, självupptagna och bara tänker på kläder och skönhetsvård. Somliga tycks tro att detta är den senaste trenden.

I själva verket skapades denna stereotyp i slutet av 1800-talet. Då uppstod det en ny välbärgad medelklass i städerna. Männen i denna samhällsklass byggde det nya, demokratiska industrisamhället. Deras kvinnor fördrev tiden med skönhetsvård, shopping och heminredning. Om männen var producenter, så var kvinnorna konsumenter. Under hela 1900-talet krävde och fick de västerländska kvinnorna samma rättigheter som männen. Tidigare fick kvinnor tex inte rösta eller välja vilket yrke de ville. Anledningen var att man ansåg att kvinnorna saknade den intelligens som behövdes för samhällets viktiga uppgifter. Ännu tidigare hade man varit tveksamma till om kvinnan överhuvudtaget hade en själ som mannen, eller om hon var mer på samma nivå som ett djur.

Denna sexism gick hand i hand med rasism (kallad rasbiologi), en del vetenskapsmän ansåg tex att den svarta rasen var ett mellanting mellan människa och apa. Även samer avfärdades som lägre stående pga att de inte hade den rätta germanska skallformen. Rasbiologiska institutet vid Uppsala Universitet ägnade därför väldigt mycket resurser åt att (i vetenskapens namn) mäta samers skallar. Idag fnittrar vi generat åt sådan vidskepelse, men då ansågs det som en självklarhet att den germanske mannen var skapelsens krona.

De senaste åren har könsrollerna backat och blivit mer som förr. Anledningen är knappast invandringen, utan snarare den globala amerikanska skräpkulturen. De som växer upp idag ser ett kvinnoideal i media som ofta (men inte alltid) bygger på konsumtion, fixering vid yta samt måttlig intellektuell kapacitet. Det var denna stereotyp prisutdelaren skämtade om.

Om det var Amanda som buade, så bekräftar detta min bild av denna förtjusande kvinna. Hon har visat att man kan vara kvinnlig, vad medieforskarna kallar hyperfeminin, utan att vara en bimbo. Att intressera sig för smink och kläder är inte förnedrande, det är ett sätt att uttrycka sin personlighet. Det förnedrande är istället att framställas som (eller framställa sig själv) som ett blåst våp, för att männen ska få känna sig överlägsna.

Det är enbart deprimerande med kvinnor, som sågar sig själva och inte använder sin begåvning.  Just därför är det så spejsat att en 19-årig (numera 20-årig) tjej kunnat ställa krav på konstnärlig frihet och integritet i den ytligaste och kommersiellaste av branscher. Att inte sitta tyst och lyssna på mossiga könsrollsskämt skulle stämma väldigt bra med detta. Men det var kanske Kjerstin Dellert som buade?

Avslutningsvis: Om någon undrar vad jag menar med mossiga könsrollsskämt, så ska jag ge ett par exempel. De är så dåliga så de inte ens platsar bland ”Veckans sämsta”. (Klicka på Spex i menyn ovan.)

Fråga: Vad är det för likhet mellan kvinnor och båtar?
Svar: 1. De byter namn när de byter ägare. 2. De måste spacklas och målas innan man kan ta ut dem.

Fråga: Vad är det för skillnad mellan en ko och en kvinna?
Svar: Kons intelligenta blick.

Till nyaste inlägget

Annonser

4 svar to “Eftersnack: Amanda Jenssen på Grammisgalan 2009”

 1. Roger Krook said

  Lars-Nila: Tack! 🙂 De flesta vet väldigt lite om Sveriges urbefolkning, så tack för länkarna och jag hoppas många klickar på dem!

 2. Hej!

  Trevlig blogg med intressant inslag om samerna.

  Läs gärna mer om samerna på http://www.lars-nila.blogspot.com, http://www.sameatnam.se/lasko eller http://www.samirights.org/lasko och lär mer om Sveriges urbefolkning.

  Lars-Nila Lasko – Din samejurist!
  http://hem.bredband.net/larlas/

 3. Roger Krook said

  Sasty: Ja, det var en känd jurymedlem. Om man lyssnar på inspelningen från tv4 hör man tydligt att en tjej buar ungefär efter han har sagt ”entourage”. Sedan kommer det en närbild på AJ. Min källa är en ovanligt dum artikel, där AJ får kritik för att hon buade, men den tiger jag ihjäl. Journalisten skriver att buandet är sooo 2001 och därför kontrar jag med att motsatsen är sooo 1901 😉

 4. Sasty said

  Har rådbråkat mitt minne och tänker att det måste vara en viss berömd jurymedlem som var prisutdelaren. Noterade själv inget buande varken på plats eller i tv, men hoppas att det var Amanda om nu buande förekom (var har Krook tagit del av dessa rykten förresten? Eller röjer du inte dina källor?).

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s