Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

 • Amanda Jenssen 2014
 • Amanda Jenssen Superstar

  Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
 • Följ mig på Twitter

 • Blogkeen

  Amanda Jenssen Bloggen

Den förtrollande Amanda Jenssen

Posted by Roger Krook på 02 januari 2009

Man har sagt att vår värld numera är avförtrollad och att detta kanske inte är så kul för oss människor. Förr var tomtar, troll, folklig magi och religiösa underverk en naturlig del av folks vardag. Det mest mystiska som finns kvar nu är en genomkommersiell amerikaniserad tomte, helt uppenbart försedd med tomtemask inköpt på närmaste stormarknad.  Därför kan lite förtrollning, tex i form av en idol som den förtrollande Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) sitta fint.

Nu är vår tid inte helt avförtrollad. Tron på sanndrömmar, varsel, kontakt med döda, UFO och liknande har ökat starkt sedan början på åttiotalet. I resten av världen finns just nu en stark muslimsk och kristen väckelse, Sverige är faktiskt ett undantag genom att inte vara religiöst. Dessutom har privat nyandlighet och tro på den egna obegränsade förmågan på sätt och vis tagit över kristendomens roll i Sverige. Slutligen är många invandrare i vårt land troende muslimer eller katoliker. Så helt avförtrollade är vi inte.

Förr fanns det ändå en annan tro på att problem kunde lösas genom ett gudomligt ingripande i vardagen, eller genom att man åtminstone fick kompensation i livet efter döden. I vår tid är vi itutade att allt ska åstadkommas inom åtta veckor med vår egen planering, prioritering, projektledning, optimering och inte minst genom att vi är mer egoistiska. Det gäller att skaffa sig det man vill ha: Så får du mer tid, så får du bättre relationer, så får du fast rumpa, så får du bättre karriär… Så-får-du-artiklarna har dominerat populärpressen under några år nu. Under samma period har många, särskilt de som försökt följa råden och prioritera allt samtidigt, bara blivit tröttare och tröttare, vilket naturligtvis resulterat i en massa så-får-du-mer-energi-tips…

Finns det något alternativ till detta, förutom att strunta i alla nyårslöften och kasta sig framför teven med lådvin och föga GI-korrekt fredagsmys, när veckan äntligen är slut? Ja, det finns det. Otippat värre gör nu den samtida idolkulten sitt intåg på scenen.

Darins fans tycks ha vissa likheter med Amandas, när det gäller hängivenhet. Den unge mannen i fråga ges (för en utomstående) häpnadsväckande egenskaper och ett himmelskt ursprung. När Darin lämnade Himlen för att stiga ner på Jorden och sprida ljus bland människorna grät änglarna, eftersom de inte ville leva utan honom. Det verkar dessutom oklart om detta är sagt med någon glimt i ögat eller inte.

Här finns det ändå en rationell förklaring: Darins fans är unga flickor. Deras mödrar och mormödrar kan känna igen sig. I deras ålder var de lika hängivna, men då hette idolerna Elvis, Tommy, The Beatles eller Donny Osmond. Alla andas lättat ut.

Amandas fans är också unga flickor, men de är även vuxna kvinnor samt pojkar-män i alla åldrar. Familjefadern går på amandakonsert med barnet på axlarna och svärmorsan i släptåg. Tre generationer diggar Amanda och farsan är (kanske) värst.

Att vuxna har en idol är helt okej om idolen heter Ingmar Bergman. Jag har en inramad bild av Ingmar Bergman på väggen och det får bara folk att kommentera hans filmer, inte idolskapet. Att en ung kvinnlig kompositör och artist, som Amanda Jenssen, har vuxna fans är något somliga har svårare att smälta. Om dessa fans beskriver Amanda som ett positivt inslag i sina liv kan reaktionerna bli blandade.

Förklaringen är väldigt enkel: Folk är och kommer alltid att vara misstänksamma mot allt som är lite ovanligt, eller som de själva inte förstår. I vårt land är allt som liknar religion per automatik skumt och suspekt. Att älska någon för mycket kan helt enkelt verka lite religiöst. På 1960-talet sade många lite skämtsamt att de var Beatles-frälsta, med de menade de att Beatles betydde lika mycket för dem som Jesus för en nyfrälst kristen. Då var kristendomen i sig inte skum, det skumma var i så fall att Beatles betydde lika mycket. Nu är det skumma istället att idoldyrkan i sig verkar överdrivet kärleksfull, entusiastisk eller hängiven, nästan religiös. Håhåjaja….

Sådant kan man ju diskutera med sin misstänksamma omgivning, eller så kan man låta bli och bara diskutera amandofilin med andra amandofiler.

Det positiva är att något eller någon att tro på och tycka om får oss att leva upp och må bra. Love is good for anything that ails you. Amandofili betyder amanda-kärlek och därför är den enbart positiv för den drabbade. Och att vara som alla andra är sooo 1900-tal. Det finaste man kan vara nu är unik. Unik och amandofil!

Till nyaste inlägget

Annonser

2 svar to “Den förtrollande Amanda Jenssen”

 1. Roger Krook said

  Birger: Där slog du huvudet på spiken! 🙂

 2. Birger said

  Du nämner tomtar, troll, underverk m.m. Det har gjorts en del filmer om änglar som kommit ner till jorden och levt här. Om sådant förekommer i verkligen så har jag precis lyckats känna igen en!

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s