Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

 • Amanda Jenssen 2014
 • Amanda Jenssen Superstar

  Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
 • Följ mig på Twitter

 • Blogkeen

  Amanda Jenssen Bloggen

Amanda Jenssen – past, present, future

Posted by Roger Krook på 27 december 2008

Man kan se Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) i pespektivet från en låt med Shangri-Las: Past, present, future. Dåtiden finns alltid närvarande i Amandas musik, som musikaliska rötter och referenser. Nutiden är nuförtiden i princip detsamma som framtiden, eftersom risken i samtiden nog är större för att man lever i det som har varit, än i det som komma skall.

Politiska partier, föreningsliv, sk gammelmedia och stora delar av industrin riskerar att hänga kvar vid gamla strategier, istället för att navigera på det hav av kaos senmoderniteten så träffande kallats. Ett närliggande exempel: Den som bränner sin energi på att bekämpa fildelning (eller andra nymodigheter) istället för att försöka hitta nya lönsamma strategier, riskerar att gå under. Observera att man inte måste gilla det nya läget, men man måste förstå vilken verklighet som gäller just nu. Tom de som vill leva som på stenåldern har insett detta och använder mobiltelefoner och Internet för att kommunicera med varandra. Ganska löjligt egentligen, men likväl den enda realistiska strategin.

Det fanns en tid när Sverige kunde säga nej till olika saker, som mångkultur, reklamteve och fri sprit, för att ta några exempel, men den valmöjligheten existerar inte längre. Alla politiker har inte förstått det här och tror fortfarande att man kan tygla marknadens, nätets eller bloggosfärens kraft. Det kan man inte. Det är den globala kapitalismen och dess konsumtionsmönster som styr världen. Kinas Kommunistiska Parti har insett detta och, i motsats till systerpartierna i östeuropa, lyckats surfa på vågen. Mina polare på ett känt företag, som en gång var en del av det svenska folkhemmet, lever med ständig rädsla för att inte klara konkurrensen från välutbildade, hungriga och lågavlönade kineser. Om företaget tjänar några kronor på det, så kan arbetsuppgiften, verksamheten eller avdelningen när som helst flyttas till Kina.

Den andra stora förändringen gäller folks sätt att tänka och den fångas pedagogiskt i beskrivningen av Generation Y. Arbetet är varken plikt eller rättighet, utan ett sätt att förverkliga sig själv. Dagens ungdom vill inte tågluffa och röka hasch några år innan de stadgar sig, de vill jobba några år i Asien och få fart på sin internationella karriär, innan de fyller trettio och bildar familj.

Synen på konsumtion skiljer sig också från den föräldrarna och deras föräldrar hade. Om man avstår från konsumtion är det för att spara pengar, inte för att vara solidarisk med de fattiga eller försöka vara mindre materialistisk. Konsumtionen ses som en serie individuella, medvetna val, gjorda för att bygga varumärket och bli den man vill vara. Vi lever ju i en paradox av fårskocksaktig individualism – och det kan ingen konsumentupplysning ändra på.

Amanda Jenssen är ett bedårande barn av sin tid och som 80-talist själv Generation Y. Amanda arbetar hårt och målmedvetet för att uppfylla sina drömmar och använder tidens melodi, den sociala, tekniska och ekonomiska infrastruktur, som byggts kring digital teknik. Annars hade knappast varken du eller jag känt till hennes existens.

När Amanda låter fansen ladda ner hennes senaste singel gratis, är detta bara en av många detaljer, som visar att Amanda har koll på läget. Amanda har med stor stilsäkerhet lyckats navigera på den mediala oceanen, undvika förnedrande teveprogram och skvallerjournalistik, samtidigt som hon använt alla möjligheter för att föra ut sig själv som en seriös, skapande konstnär.

Detta har gjort år 2008 till ett bra år och ger ett löfte om att 2009 blir ännu bättre för artisten Amanda Jenssen och hennes fans.

Till nyaste inlägget

Annonser

2 svar to “Amanda Jenssen – past, present, future”

 1. Roger Krook said

  AMAJ: Tack, väldigt roligt och inspirerande att höra! 🙂

 2. AMAJ said

  Precis lika underbart som allt annat som du skriver 🙂
  Fattar inte hur du lyckas med att skriva allt så perfekt. Det är bara att tacka för allt du gör 🙂

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s