Amanda Jenssen Bloggen

Om A. J.

  • Amanda Jenssen 2014
  • Amanda Jenssen Superstar

    Amanda Jenssen is one of Sweden’s leading artists and one, that in comparision to most of her peers, really has what it takes to break internationally.
  • Följ mig på Twitter

  • Blogkeen

    Amanda Jenssen Bloggen

Därför är Amanda Jenssen så trendig

Posted by Roger Krook på 20 december 2008

Amanda Jenssen plockar blommorJag törs påstå att några trender under 2009 kommer att bli:

1. Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen)
2. Strömmande musik
3. Cloud Computing

Strömmande musik är rätt för att den motsvarar det nya sättet att lyssna på musik. Man vill kunna höra vad som helst när som helst och var som helst. Därmed är vi i princip inne på Cloud Computing.

Cloud Computing är att bara ha någon typ av skärm, tangentbord, ljudmackapär och internetuppkoppling. Sedan fixar man allt genom webbtjänster (sidor), där allt är gratis, anonymt, snabbt och enkelt. Istället för att köpa och installera Word skriver man i Googledocs, för att ta ett exempel. Den hårddisk man har ligger på nätet och är lika gratis och anonym som allt annat.

Det var de enkla trenderna. Varför är Amanda Jenssen så trendig? Här måste vi se på just vår tid, det som Anthony Giddens kallar senmoderniteten. I senmoderniteten måste alla sälja sig själva och bygga sitt eget varumärke. Man måste hänga med i det senaste, men paradoxalt nog samtidigt vara unik. Hur klär man sig, så man både följer modet och är unik? De rika och kända skapar en egen mix av dyra designerkläder och handplockad vintage, alltså en blandning av gammalt och nytt. Vanligt folk kan bli helt rätt genom att blanda HM-kläder och loppmarknadsfynd. Idag får mödrar och mormödrar hålla hårt i sina pälsmössor, gamla handväskor och andra prylar, om de vill ha dem kvar!

Här finner vi en del av förklaringen till att Amanda Jenssen är så rätt. Hennes musik är modern och unik, samtidigt som den innehåller element från 30- 40- och 50-talen. En artist som Duffy är designad för att vara 60-talsretro. Amanda är inte retro, utan istället helt rätt genom att blanda impulser från olika perioder till en personlig, unik och fascinerande mix. I motsats till rockabillies lever hon inte i ett femtiotalsmuseum, utan i vår tid. Samtidigt finns det ett eko och en äkta känsla av femtiotal, tex i Greetings From Space och Our Last Goodbye. Låtar som Someday och My Raspberry Man har istället rötterna i det tidiga trettiotalets kabaretpop typ Elsie Carlisle och jazz av modell pre-bebop. Ändå blir det aldrig pastisch eller studentorkester, den äkta svängiga känslan sitter där den ska sitta. En imponerande stilsäkerhet, inte minst med tanke på att kompositören är tjugo år!

Till nyaste inlägget

Annonser

Skriv något mysigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s